Experţii au descifrat cel mai vechi manuscris al Evangheliei care descrie copilăria secretă a lui Iisus Hristos


Imagine generata de Microsoft AI

O echipă de experți a descifrat un manuscris antic și a descoperit că acesta reprezintă cea mai veche copie supraviețuitoare a unei evanghelii despre copilăria lui Iisus. Fragmentul de papirus, un material asemănător hârtiei folosit în antichitate ca suprafață de scris, a fost păstrat la Biblioteca de Stat Carl von Ossietzky și la Universitatea din Hamburg, Germania, dar a trecut neobservat timp de decenii întregi.

Acum, doi cercetători au stabilit că textul grecesc antic scris pe fragment provine din Evanghelia copilăriei lui Iisus după Toma și reprezintă cea mai veche versiune cunoscută a acesteia, potrivit unui studiu publicat în revista „Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik”. Evanghelia apocrifă a copilăriei lui Iisus după Toma nu este considerată ca făcând parte din canonul biblic de către confesiunile religioase majore.

Autorii studiului – Lajos Berkes, de la Institutul pentru Creștinism și Antichitate de la Universitatea Humboldt din Berlin, și Gabriel Nocchi Macedo, de la Universitatea din Liege (Belgia) – au reușit să dateze fragmentul de papirus din biblioteca din Hamburg între secolele IV și V. Berkes a spus într-un comunicat de presă: „Fragmentul prezintă un interes extraordinar pentru cercetare. Pe de o parte, pentru că am reușit să-l datăm între secolele IV și V, ceea ce o face cea mai veche copie cunoscută. Pe de altă parte, pentru că am reușit să obținem date noi despre transmiterea textului”.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului susțin ideea că Evanghelia copilăriei lui Iisus după Toma a fost scris inițial în limba greacă. Pe lângă datarea fragmentului de papirus, originar din Egipt, autorii au descifrat textul scris pe el. Textul este împărțit în 13 rânduri, fiecare dintre ele conținând aproximativ 10 litere grecești.

Conținutul papirusului fusese mult timp trecut cu vederea, deoarece nu era considerat a avea o valoare istorică semnificativă. Berkes a adăugat: „S-a crezut că face parte dintr-un document obişnuit, cum ar fi o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, deoarece scrisul de mână arată foarte stângaci. Mai întâi, vedem cuvântul Iisus din text. Apoi, comparând documentul cu numeroase alte papirusuri digitalizate, l-am descifrat literă cu literă și am realizat rapid că nu poate fi un document obişnuit”.

Analiza textului i-a determinat pe cercetători la concluzia că acesta reprezintă o copie a Evangheliei copilăriei lui Iisus după Toma. Berkes a adăugat: „Prin comparație cu manuscrisele deja cunoscute ale acestei Evanghelii, știm că textul nostru este cel mai vechi. Textul original a fost scris în secolul al II-lea d.Hr”. Cercetătorii sugerează că acest text special ar fi putut fi creat într-o școală sau mănăstire, ca parte a unui exercițiu de scriere, așa cum demonstrează, printre alți factori, scrisul de mână stângaci și  liniile neregulate.

Câteva cuvinte din fragment indică faptul că textul descrie începutul „modelării vrăbiilor”, un episod din copilăria lui Iisus care este considerat „a doua minune” a Evangheliei apocrife a copilăriei lui Iisus după Toma: „Iisus se joacă în vadul unui pârâu și modelează douăsprezece vrăbii cu lutul moale pe care îl găsește în noroi. Când tatăl Său, Iosif, îl mustră și îl întreabă de ce face acele lucruri în Sfântul Sabat, Iisus, în vârstă de 5 ani, bate din palme și face ca figurile de lut să prindă viață”.

Sursa: hu-berlin.de