Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Coloşii din Mont’e Prama: „roboţi extratereştri” vechi de mii de ani?


Uriașii (Coloşii) din Mont’e Prama sunt statui înalte de 2 – 2,5 metri înălţime, ridicate de cultura nuragică, care a trăit pe insula Sardinia între secolele al XVIII-lea și al II-lea î.Hr. Cercetătorii nu ştiu sigur dacă acești nuragieni își au originea pe insulă sau dacă sunt legați de popoarele mărilor, care au devastat coasta mediteraneană în timpul secolelor al XIV-lea și al XIII-lea î.Hr. În această din urmă teorie, ei ar fi debarcat în Sardinia după înfrângerea lor în invazia nereușită a Egiptului din secolele al XIII-lea și al XII-lea î.Hr.

Giganții, sau Colosi, termenul dat sculpturilor de către arheologul Giovanni Lilliu, au fost descoperiți în 1974 lângă satul Cabras de pe coasta de vest a insulei. Sunt războinici care poartă scuturi, arcași și luptători. Pe lângă dimensiunea lor mare, una dintre trăsăturile lor cele mai distinctive sunt ochii, care sunt ca nişte două discuri concentrice. Nu este clar dacă sunt eroi sau zei mitologici. Deoarece descoperirea s-a petrecut lângă un mormânt la aceeași dată, se presupune că aceștia au fost așezați ca paznici în jurul acestuia.

După 40 de ani de cercetări și reparații, Giganții au fost dezvăluiți publicului în martie 2015 la Muzeul Național de Arheologie din Cagliari. Cu cele aproape 5.000 de componente descoperite, 33 de giganți au putut fi construiţi în total. În septembrie 2016, au mai fost descoperite două părți, ambele fiind întregi și nedeteriorate. Ultimii doi giganți descoperiți sunt unici prin faptul că, spre deosebire de cei anteriori, își țin scuturile în lateral, mai degrabă decât deasupra capului.

Uriașii (Coloşii) din Mont’e Prama reprezintă cel mai vechi exemplu de coloși (sculpturi gigantice) găsite în Marea Mediterană, datând cu multe secole înainte de coloșii greci.

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

 


Lasă un comentariu