Cel mai puternic cutremur din istoria României: 8,2 de grade pe scara Richter. Cum de s-a simţit el până în Moscova şi Istanbul?


Poate cel mai violent cutremur din istoria modernă a României este cel care a avut loc pe 26 octombrie 1802. Se estimează că a avut între 7,9 şi 8,2 grade pe scara Richter intensitate, fiind atât de mare încât unda sa de şoc s-a simţit până în Moscova, St. Petersburg şi Constantinopol (Istanbul). În Moscova, de exemplu, în momentul cutremurului au început să cadă statuile, iar băncile de piatră s-au răsturnat, iar în Constantinopol s-a simţit atât de puternic, încât se credea că oraşul va fi distrus.

La Bucureşti, cutremurul a durat două minute şi jumătate, în care mişcările solului semănau cu acelea ale valurilor, iar o mulţime de clădiri s-au dărâmat cu totul, altele s-au zdruncinat puternic şi au crăpat de sus până jos.

Însemnările documentare ale vremii spun că, atunci când s-a întâmplat cutremurul, atmosfera nu prezenta nimic particular, cerul era puţin acoperit şi, ca toamna, bătea un vântişor slab şi rece.

Ca o amintire vrednică de reţinut în memoria contemporanilor e faptul că s-a dărâmat atunci jumătate din Turnul Colţei care era de doua ori mai înalt decât cel cunoscut de bucureştenii din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a fost dărâmat din ordinul primarului Pake Protopopescu, ca să lărgească strada mult prea strâmtă pentru circulaţia ei.

Referitor la acest cutremur Dionisie Eclesiarhul spune următoarele: „S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti, clopotniţa cea vestită [Turnul Colţei] care era podoaba oraşului, cu ceasornic, au căzut şi s-au sfărâmat, şi era atunci mare frică”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock