„Furtuna Satanei” se aşternu peste un oraş din Texas, cu temperaturi depăşind 60 de grade Celsius!


Pe 15 iunie 1960, locuitorii din Kopperl (Texas, SUA) au avut parte de un fenomen meteorologic incredibil, care a lovit orașul lor în primele ore ale dimineții, eveniment cunoscut sub numele de „Furtuna Satanei”.

Kopperl este o localitate situată la marginea lacului Whitney din regiunea Bosque, Texas, fiind fondată în 1881 și numită aşa după un bancher, Moritz Kopperl. Noaptea de 14 / 15 iunie 1960 a fost o noapte tipică de vară în Kopperl, cerul fiind în mare parte senin. Unele fulgere însă erau vizibile la orizont. După miezul nopții însă, mai mulţi nori au invadat cerul oraşului. Temperatura era de aproximativ 21 de grade Celsius.

Deodată, apăru un vânt extraordinar, ce avea o viteză de circa 120 km/h. Mai mulţi copaci au fost puşi la pământ. Iar temperatura a crescut vertiginos: în doar câteva minute, a ajuns la peste 38 de grade. Există rapoarte că termometrele concepute pentru a înregistra temperaturi de până la 60 de grade s-au spart, odată cu creşterea căldurii dramatice.

Curentul electric a căzut, iar locuitorii s-au trezit având casele ca fiind adevărate saune sufocante. S-au repezit afară, crezând că le-au luat foc casele! Au descoperit că aerul de afară pur şi simplu ardea – era greu să respiri! Mulţi au crezut că se apropie sfârşitul lumii.

A doua zi dimineață, fermierii au descoperit că porumbul lor care fusese verde cu o zi înainte era deja ars. Frunzele de pe copaci, arbuști și plante au fost arse de parcă au fost puse în cuptor.

Evenimentul a fost inexplicabil în 1960. Dar astăzi, știm că a fost o explozie de căldură. Este un fenomen care provoacă vânturi extreme, o creștere dramatică a temperaturii și o scădere rapidă a umidității. Se întâmplă atunci când aerul transportat în atmosferă de o furtună coboară pe pământ într-un flux descendent. Majoritatea fluxurilor descendente sunt reci. Dar într-o explozie de căldură, aerul se încălzește rapid şi poate depăşi 40 de grade temperatură.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO