Priviţi cele două imagini: nu sunt două unghiuri diferite, ci-i acelaşi unghi! Este creierul nostru bolnav? Sau suntem noi bolnavi?


Foarte interesant articolul de pe fluierul.ro, preluat de pe Business Insider. Ce vedeți în imaginea de la începutul articolului nu sunt două imagini ce fotografiază aceeași stradă din 2 unghiuri diferite. Ce vedeți e aceeaşi imagine, identică pixel cu pixel, copiată și pusă încă o dată lângă ea însăși. Este creierul nostru „bolnav” ? Sau bolnavi suntem „noi”?

Ca și cele mai multe iluzii optice, efectul acestui truc se reduce la modul în care funcționează creierul nostru. Utilizatorul Reddit All-Cal a oferit următoarea teorie cu privire la motivul pentru care această iluzie optică ne face să percepem atât de oblic aceeași stradă: „Este pentru că cele două străzi s-au adunat în partea de jos a imaginilor. Creierul vostru încearcă să perceapă acest lucru ca fiind o imagine cu o bifurcație a unui drum și, prin urmare, strada din imaginea din stânga ‘trebuie să fie” într-un unghi diferit, de stradă din imaginea din dreapta – pentru ca la un moment dat, cele două străzi, să poată converge în aceeași bifurcație.”

Aşadar, creierul nostru a „hotărât” că vede o bifurcație de drumuri. Prin urmare, nu este o eroare în softul de înregistrare de imagini al creierului nostru, ci este o eroare – un bug – în softul de recunoaștere de imagini din creierul nostru.

În mod fals, creierul nostru interpretează cele două drumuri, ca „nefiind identice”, ci ca fiind două drumuri diferite „foarte similare ca aspect, textură și context al clădirilor înconjurătoare”, și pe care le consideră, prin urmare, ca provenind din aceeași bifurcație de drumuri. Și atunci, „presupunând că se vor intersecta la un moment dat”, „rotește” puțin „în capul nostru” una dintre imagini pentru ca cele două să poată converge în aceeași bifurcație.


Lasă un comentariu