Câteva lucruri uluitoare despre gravitaţie, pe care puţini le cunoaştem! Ce s-ar întâmpla cu gravitaţia dacă am merge printr-un tunel prin centrul Pământului?


gravitatieLegea gravitației se aplică la fel pentru fiecare ființă care trăiește pe Pământ (oameni, animale, plante etc), dar şi orice lucru de pe Pământ (apa, pietrele etc.). Deși este un fenomen care este absolut firesc, există câteva lucruri interesante şi puţin ştiute despre această gravitaţie şi despre care vom vorbi în cadrul acestui articol.

* Isaac Newton nu a descoperit existența gravitației; el, de fapt, a fost cel care a dezvoltat legile care descriu efectele gravitației. Termenul de „gravitaţie”, folosit pentru a descrie forța care dă greutate obiectelor, a existat înainte de nașterea lui Newton. Newton pur și simplu a demonstrat matematic că există o forță universală.

* Ce s-ar întâmpla dacă am săpa un tunel prin pământ, un tunel care să traverseze întreaga planetă de la un punct, de la suprafață, în interior şi apoi am ajunge iar la suprafaţă? Ar fi nevoie de exact 42 minute și 12 secunde pentru a ajunge dintr-o parte în cealalta. În prima jumătate a călătoriei, o persoană ar accelera datorită gravitației, și ar decelera în a doua jumătate, dar inerția o va conduce spre cealaltă parte.

* Gravitaţia este, de fapt, cea mai slabă forţă din toate forțele pe care fizica le cunoaște: forţa electromagnetică, forţa nucleară slabă, forţa nucleară puternică şi forţa gravitaţională. Cu toate acestea, gravitaţia este ceea care ne dă greutate și stă la originea orbitelor planetare și a creării stelelor, planetelor și galaxiilor.

* Ce se întâmplă în lipsa gravitaţiei? Știați că nu puteţi plânge în gravitație zero? De asemenea, ştiaţi că astronauţii cresc cu până la 5 cm înălțime în timp ce se află în spațiul cosmic, din cauza lipsei de compresie a vertebrelor, ca urmare a absenței gravitației?

* Vreţi să pierdeţi din greutate? Încercați planeta Pluto. Pe această planetă, o persoană care cântărește aproximativ 70 de kilograme pe Pământ, ar cântări mai puțin de 5 kilograme pe Pluto. Pe de altă parte, planeta care te poate face să te simţi gras este Jupiter, care are o forţă gravitaţională extrem de mare. Pe Pământ o persoană care cântărește în jur de 70 de kilograme, pe Jupiter ar cântări peste 160 de kilograme.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO