Ce obiect masiv şi întunecat se află ascuns la marginea sistemului nostru solar?

  •  
  •  
  •  
  •  

Un obiect masiv şi întunecat ar putea să stea ascuns la marginea sistemului nostru solar, conform oamenilor de ştiinţă, citaţi de site-ul Mail Online.  De ce se crede acest lucru? Totul porneşte de la Norul lui Oort. Marea majoritate a cometelor care parcurg sistemul nostru solar provin din Norul lui Oort, o regiune plină de praf şi gheaţă ce a rămas de la naşterea sistemului nostru solar. Această formaţiune începe de la 150 de miliarde km faţă de Soare şi se întinde pe o distanţă de 3 ani-lumină, conţinând miliarde de comete, marea majoritate a lor fiind mici şi ascunse.

Noi calcule efectuate de oamenii de ştiinţă au sugerat faptul că un obiect de patru ori mai mare decât planeta Jupiter poate fi responsabil pentru trimiterea cometelor înspre sistemul nostru solar. Astfel, astronomii au analizat cometele din Norul lui Oort şi au dedus că un procent de 25% din ele au nevoie de un impuls din partea unui corp ceresc care e de 4 ori mai mare decât Jupiter-ul, înainte să-şi schimbe orbitele.

Astrofizicienii John Matese şi Daniel Whitmire de la Unversitatea din Louisiana cred că un corp ceresc mai mic decât planeta Jupiter nu ar avea forţa de a realiza această sarcină. De aceea, ei cred că sistemul nostru solar are un companion ascuns care a rămas până în prezent nedescoperit.

Oamenii de ştiinţă studiază Norul lui Oort cu ajutorul telescopului în infraroşii WISE, lansat de NASA şi care e capabil să detecteze obiecte cereşti întunecate. Matese e optimist şi crede că toate chestiunea va fi rezolvată în maxim 10 ani, întrucât vor fi urmărite toate asimetriile de direcţie ale cometelor.

Dacă în norul lui Oort s-ar descoperi, de exemplu, o nouă planetă, aceasta ar fi extrem de îndepărtată de Soare, fiind situată la 30.000 unităţi astronomice (reamintim că 1 unitate astronomică reprezintă distanţa medie de la Soare la Pământ, care este circa de 150 de milioane de kilometri). Dar, oamenii de ştiinţă cred că în norul lui Oort s-ar putea descoperi o stea întunecată, „Nemesis”, care ar putea exista la 1 an-lumină sau mai departe faţă de Soare.

„Mulţi astronomi n-ar fi surprinşi să se găsească un companion de mărimea planetei Neptun sau chiar mai mic, dar un obiect ceresc de mărimea planetei Jupiter ar fi cu adevărat surprinzător”, a mai declarat Matese site-ului space.com.

Pentru mai multe informaţii, vezi un articol similar de la începutul anului 2010: https://www.lovendal.ro/wp52/si-nasa-cauta-nemesis-steaua-mortii/


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu