Astronomii au descoperit o exoplanetă ce nu ar trebui să se afle acolo! Ea este una gigantică şi, totuşi, atât de aproape de steaua pe care o orbitează…


k239baplanetO echipă internaţională de astronomi a raportat descoperirea unei noi planete extrasolare gigantice care orbitează o stea atât de aproape, încât ar trebui să fie distrusă. Cu toate acestea, împotriva tuturor cunoştinţelor astronomice de până acum, se pare că planeta a supraviețuit și ea reprezintă cea mai scurtă perioadă orbitală cunoscută a unei exoplanete gigant în jurul unei stele.

Planeta, numită ca şi K2-39b, a fost reperată pentru prima dată de misiunea NASA Kepler. Pentru a confirma starea planetară a K2-39b, echipa de cercetători, condusă de Vincent Van Eylen de la Universitatea Aarhus din Danemarca, s-a folosit de spectograful de înaltă precizie de căutare a planetelor (HARPS) al telescopului ESO de 3.6m din La Silla (Chile), de telescopul optic din La Palma (Insulele Canare), precum şi de telescopul Magellan al Observatorului Las Campanas din Chile.

Măsurătorile au confirmat că obiectul nou găsit a fost, într-adevăr, o exoplaneta adevărată. Oamenii de ştiinţă au efectuat așa-numitele măsurători ale vitezei radiale pentru a determina mișcarea stelei cauzată de planetă. Ei au confirmat în mod clar că planeta este, într-adevăr una reală, și, de asemenea, acest lucru a permis echipei să determine masa. Potrivit studiului, K2-39b este de 50 de ori mai mare decât planeta noastră și are o rază de aproximativ opt raze terestre. Cu toate acestea, ceea ce este cel mai interesant despre noua descoperire este faptul că planeta orbitează steaua sa subgigantă la fiecare 4,6 zile, fiind atât de aproape încât ar trebui să fie distrusă.

„K2-39b este un caz special, pentru că astfel de planete cu durată scurtă de rotaţie în jurul unor stele mari şi evoluate sunt destul de rare (…) Această planetă este specială în cea mai mare parte din cauza stelei pe care o orbitează: steaua gazdă este o stea evoluată, o subgigantă de mai multe ori mai mare decât Soarele. În jurul acestor stele, foarte puține planete cu o perioadă scurtă de rotaţie au fost determinate și există speculații că ele nu pot supraviețui atât de aproape de astfel de stele mari. Cu toate acestea, faptul că am găsit acum această planetă, foarte aproape de o stea subgigantă, dovedește faptul că cel puțin unele planete pot supraviețui acolo”, a declarat Van Eylen.

Specialiştii spun totuşi că o asemenea planetă nu poate supravieţui mai mult de 150 de milioane de ani în jurul stelei sale. În imaginea din acest articol se poate observa ce mică e distanţa între stea şi exoplaneta gigantă, faţă de distanţa între Soare şi Mercur, cea mai apropiată planetă din sistemul nostru solar.

Sursa: phys.org

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO