Astronomii au descoperit „iadul” la 920 de ani-lumină distanţă: o „planetă interzisă” ce n-ar trebui să se afle acolo!


Un grup de astronomi internaționali au observat o „planetă interzisă”, care orbitează îndeaproape steaua ei. Descoperirea exoplanetei NGTS-4b aruncă o nouă lumină asupra înțelegerii stelelor și sistemelor solare şi asta pentru că ea a fost găsită în aşa-zisul „Deșert Neptunian”, o zonă considerată anterior neospitalieră planetelor gazoase gigantice, de tipul Neptun.

Această zonă primește o căldură și o radiație puternică, şi astfel că, până în prezent, se credea că planetele nu puteau să-și păstreze atmosfera gazoasă, aceasta evaporându-se pur și simplu, lăsând în urmă doar un teritoriu stâncos. Dar NGTS-4b se pare că are o atmosferă gazoasă. De aceea, ea a mai fost numită şi „planeta interzisă” de către cercetători.

Fiind situată la aproximativ 920 de ani-lumină distanță de planeta noastră, NGTS-4b este de aproximativ trei ori mărimea Pământului nostru. Daniel Bayliss de la Universitatea din Warwick, care a lucrat la studiu, a spus că planeta este „foarte, foarte aproape de steaua sa”. „De fapt, ea orbitează steaua sa la fiecare 1,3 zile. Aşadar, un an pe această planetă este de doar 1,3 zile”, a spus el. „Când ne aflăm atât de aproape de o stea, atunci radiaţiile sunt extrem de puternice. Credem că pe această planetă avem o temperatură de aproximativ 1000 grade Celsius”.

Dr. Bayliss și colegii lui suspectează că planeta este foarte tânără, atmosfera nemaiavând timp să se evapore de pe planetă. Sau poate că planeta a fost „captată” acolo destul de recent. O altă posibilitate ar fi aceea că steaua respectivă nu emite radiaţia suficientă pentru a evapora atmosfera planetei.

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO