NASA aruncă bomba: „ar putea” exista viaţă pe o exoplanetă aflată la fantastica distanţă de… 300 de trilioane de kilometri! Să credem?


Am observat mai demult că toate instituţiile oficiale din lume, dar şi mass-media oficială profită de „mintea scurtă” a celor mai mulţi dintre noi. Adică, omul contemporan, din păcate, fiind bombardat de Internet / reţele de socializare / televiziuni cu tot felul de ştiri utile sau mai puţin utile, el uită majoritatea acestora. Sau, îşi aduce aminte de ceva, dar nu mai ştie exact contextul.

De ce-am spus cele de mai sus? Pentru că, fiind atent şi arhivând toate ştirile importante ale omenirii, sunt siderat să aflu că ele se cam repetă, sunt manipulatoare şi vor să ne introducă în cap anumite idei fixe. Şi acum ajungem la ştirea NASA că s-a descoperit o exoplanetă aflată la 31 de ani-lumină, şi care ar putea găzdui viaţa, condiţiile fiind ca pe Terra:

„O planetă potențial locuibilă, cu o masă de aproximativ șase ori mai mare decât cea a Terrei, a fost descoperită la doar 31 de ani lumină de sistemul nostru solar, potrivit unui comunicat al NASA. Exoplaneta GJ 357d orbitează o mică stea, GJ 357, cu mult mai redusă în dimensiuni decât Soarele nostru, la fiecare 55,7 zile. Echipa de cercetători care a făcut descoperirea a anunțat într-un comunicat că exoplaneta ar putea furniza „condiții similare Terrei”. „Cu o atmosferă densă, planeta GJ 357d ar putea conține apă în stare lichidă la suprafață, similar Terrei, și am putea detecta urme ale vieții cu ajutorul telescoapelor”, a spus Lisa Kaltenegger, director al Carl Sagan Institute de la Universitatea Cornell din New York”.

Prin folosirea obsesivă a expresiei „ar putea” exista apă / exista viaţă pe această exoplanetă, se induce în minte ideea că viaţa deja există acolo. Însă, eu cred că ştirea este manipulatoare din mai multe puncte de vedere:

1) 31 de ani-lumină este o distanţă enormă. Vă aduc aminte că 1 an-lumină are 9,4607305 x 1012 kilometri, adică 9,46 de trilioane de kilometri. Cu telescoapele actuale în niciun caz nu am putea descoperi viaţa sau apa pe un corp ceresc aflat la aproape 300 de trilioane de km distanţă. Oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă se află apă pe corpurile cereşti din sistemul nostru solar, după zeci şi sute de misiuni spaţiale, aceste corpuri aflându-se doar la milioane / zeci de milioane de kilometri distanţă.

2) Nu ştiu cum naiba astronomii sunt în stare să presupună că există viaţă pe o planetă situată la incredibila distanţă de 31 de ani-lumină şi nu reuşesc să descopere planeta X, situată în sistemul nostru solar, care e situată undeva la sub 0,1 ani-lumină!? Mai ales că, din punct de vedere teoretic, mulţi astronomi au demonstrat existenţa planetei X.

3) Există ştiri periodice care ne spun că anumite exoplanete ar putea găzdui viaţa – exoplaneta Wolf 1061c (Astronomii au stabilit că o exoplanetă aflată la 13,8 ani-lumină faţă de noi (Wolf 1061c) are o atmosferă asemănătoare Pământului şi ar putea găzdui viaţă extraterestră), exoplaneta Gliese 832c (Astronomii au găsit o exoplanetă asemănătoare Pământului, Gliese 832c, ce ar putea găzdui viaţa! Şi e situată la doar 16 ani-lumină faţă de noi!) etc. Chiar se găseşte viaţă pe aceste exoplanete? Nu, dar se induce ideea că „ar putea fi”. De fapt, totul sunt speculaţii, căci pentru a afla dacă există viaţă pe o exoplanetă, ar trebui trimisă o sondă spaţială până acolo.