Cotidianul „The New York Post” ne avertizează că Soarele nostru a intrat într-o stare de minimum, ceea ce ar putea cauza vreme mai rece, cutremure și foamete, spun oamenii de știință. Soarele se află în prezent într-o perioadă de „minimum solar”, ceea ce înseamnă că activitatea de pe suprafața sa a scăzut dramatic.
Experții cred că suntem pe punctul de a intra în cea mai profundă perioadă de „recesiune” a Soarelui înregistrată vreodată, deoarece petele solare practic au dispărut. Astronomul Dr. Tony Phillips a declarat: „Minimum solar este în curs și este unul profund. Numărul de pete solare sugerează că această perioadă este una dintre cele mai nefavorabile din ultimul secol. Câmpul magnetic al Soarelui a devenit slab, permițând razelor cosmice să pătrundă în sistemul solar. Excesul de raze cosmice reprezintă un pericol pentru oameni, afectând electrochimia atmosferei superioare a Pământului.”
Oamenii de știință din NASA se tem că ar putea fi o repetare a Minimului Solar Dalton, care s-a întâmplat între 1790 și 1830 – ducând la perioade de vreme rece, pierderi de recoltă, foamete și erupții vulcanice puternice. Temperaturile au scăzut cu până la 2 grade Celsius pe parcursul a 20 de ani, devastând producția mondială de alimente.
La 10 aprilie 1815, cea de-a doua erupție vulcanică mare din ultimii 2000 de ani a avut loc la Muntele Tambora din Indonezia, ucigând cel puțin 71.000 de oameni. Această erupţie a contribuit la aşa-zisul an fără vară – 1816 – ajungând să ningă în luna iulie.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nypost.com