Extratereştrii se află la 1.800 de ani-lumină faţă de noi, de acolo trimiţându-ne misteriosul „Semnal WOW”?


Un nou studiu controversat se concentrează asupra unui posibil – și potențial locuibil – sistem solar care ar fi putut fi originea „Semnalului WOW!”, unul dintre cele mai mari mistere din astronomie, care i-a nedumerit pe oamenii de știință încă de la detectarea sa în 1977.

Semnalul, o secvență de date de 72 de secunde de unde radio în bandă îngustă, observat pentru prima dată de Jerry Ehman, folosind radiotelescopul Big Ear de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) în urmă cu 45 de ani, a fost atât de neobișnuit încât Ehman a scris „WOW!” pe marginea semnalului tipărit. Decenii mai târziu, cercetătorii încă nu au nicio idee de unde a venit exact semnalul sau ce l-a cauzat, determinând o serie de teorii de-a lungul anilor, de la o pereche de comete care au trecut prin zonă şi până la speculații de genul „Nu suntem singuri în Univers!”

Acum, astronomul Alberto Caballero a căutat prin datele culese de observatorul spațial Gaia al Agenției Spațiale Europene pentru a identifica un candidat al sistemului soar de unde ar putea proveni semnalul, așa cum se detaliază într-o nouă lucrare publicată în „Jurnalul Internațional de Astrobiologie”. Scopul a fost acela de a determina dacă există sisteme solare locuibile în regiunea în care „Semnalul WOW!” părea să provină, pornind de la ipoteza că a provenit dintr-un sistem solar similar cu al nostru.

Caballero a reușit să-și restrângă căutarea la o singură stea asemănătoare Soarelui, numită 2MASS 19281982-2640123, situată la 1.800 de ani lumină distanță în constelația Săgetătorului. „Există un analog solar în regiunea de unde a venit semnalul extraterestru”, a spus el. „Deși această stea este situată prea departe pentru a trimite vreun răspuns sub formă de transmisie radio sau de lumină, ar putea fi o țintă grozavă pentru a face observații în căutarea exoplanetelor în jurul stelei”.

Această stea are o temperatură estimată cu doar 5 grade mai mare decât Soarele și o rază și luminozitate aproape identice. Caballero consideră că, din moment ce există miliarde de stele în galaxie, pe care nu le putem examina pe toate, ar trebui să să găsim o modalitate de a le restrânge, orientându-ne spre stele asemănătoare cu Soarele nostru.

Ar fi nevoie de sute/mii de ani pentru ca un semnal să se îndrepte către 2MASS 19281982-2640123 de pe Pământ, ceea ce înseamnă că dacă extratereştrii ne-au trimis „Semnalul WOW!” şi ne-ar răspunde la semnalul nostru, ar fi nevoie de 3.600 de ani pentru a primi un al doilea semnal de la ei. Dar, căutarea noastră pentru alte vieți inteligente în Univers trebuie să înceapă de undeva, nu?

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cambridge.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock