Descoperire-şoc a astronomilor: ei au observat un „curcubeu” (efect de glorie) pe exoplaneta WASP-76b, aflată la 640 de ani-lumină distanţă faţă de noi


Folosind date de la telescopul spaţial european CHEOPS, dar şi de la alte misiuni spaţiale, astronomii au detectat semne ale „efectului de glorie” (asemănător curcubeului) în atmosfera ultra-fierbinte al exoplanetei WASP-76b. Acest efect apare atunci când lumina este reflectată de norii formați dintr-o substanță perfect uniformă. Văzut des pe Pământ, „efectul de glorie” a fost găsit doar o dată pe o altă planetă, Venus. Dacă va fi confirmată, acest prim curcubeu extrasolar va dezvălui mai multe despre natura acestei exoplanete uluitoare, cu lecții interesante despre cum să înțelegem mai bine lumi ciudate și îndepărtate.

WASP-76b, o exoplanetă asemănătoare lui Jupiter, aflată la circa 640 de ani-lumină distanţă, a fost descoperită în 2016, ea orbitând în jurul stelei sale o dată la 1,8 zile. Planeta are tot timpul o singură emisferă îndreptată spre steaua sa, în timp ce cealaltă emisferă este permanent cufundată în noapte. Temperatura sa pe partea luminoasă urcă peste 2.400 de grade Celsius, suficient de mare pentru a vaporiza metalele. Dar temperatura din partea întunecată este mult mai scăzută: -1.316 grade Celsius. Aşadar, elementele care ar forma roci pe Pământ se topesc și se evaporă, doar pentru a se condensa pe partea întunecată, creând nori de fier care picură sub formă de ploaie de fier topit.

CHEOPS a monitorizat intens WASP-76b în timp ce trecea prin fața și în jurul stelei sale. După 23 de observații de-a lungul a 3 ani, datele au arătat o creștere surprinzătoare a cantității de lumină care vine de la partea estică a planetei – limita unde noaptea se întâlnește cu ziua. Acest lucru a permis astronomilor să dezlege și să limiteze originea semnalului, ce ar putea fi dată de efectul de glorie.

Această primă glorie exoplanetară, dacă ar fi confirmată cu studii viitoare, ar face din WASP-76b un corp cu adevărat unic și ar oferi cercetătorilor un instrument pentru înțelegerea atmosferelor exoplanetelor de la distanță și cât de locuibile ar putea fi. Confirmarea efectului de glorie ar însemna prezența norilor formați din picături perfect sferice, care au durat cel puțin trei ani sau sunt în curs de completare constant. Pentru ca astfel de nori să persiste, temperatura atmosferei ar trebui, de asemenea, să fie stabilă în timp – o perspectivă fascinantă și detaliată a ceea ce s-ar putea întâmpla la exoplaneta WASP-76b.

Cercetarea exoplanetei a fost publicată în revista „Astronomy & Astrophysics”.

ATENŢIE! Imaginea din acest articol este doar una ilustrativă (impresie artistică), nu reală

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock