Pentru prima dată, atmosfera din jurul unei planete asemănătoare Pământului (GJ 1132b), care orbitează în jurul unei stele îndepărtate (39 de ani-lumină) a fost detectată în mod direct de către oamenii de știință, o descoperire care ne duce cu un pas mai aproape de a descoperi lumi extraterestre locuibile, dincolo de propriul nostru sistem solar.
Planeta, care are de 1,4 ori dimensiunea Pământului, se crede a avea o atmosferă deosebit de groasă constând din apă, metan sau un amestec din ambele. Din păcate, având în vedere că temperatura de suprafață a lui GJ 1132b este considerată a fi mai mare de 370 Celsius, șansele de a exista viață pe această lume îndepărtată sunt foarte mici.
„Din cunoștințele mele, temperatura cea mai înaltă la care o fiinţă vie a fost în măsură să supraviețuiască pe Pământ este de 120 de grade Celsius“, a declarat cercetătorul Dr. John Southworth. Cu toate acestea, detectarea unei atmosfere în jurul oricărei planete îndepărtate este o realizare importantă.
Când telescopul spaţial James Webb va fi lansat anul viitor (în 2018), se va putea analiza mult mai uşor atmosferele mai multor lumi extrasolare descoperite anterior. „Ceea ce am arătat până acum este faptul că planetele din jurul stelelor cu masă mică pot avea atmosfere, și, pentru că există atât de multe în Univers, cel mai probabil că s-ar putea găsi şi viață“, a spus Dr. Southworth.
Sursa (traducerea şi adaptarea): BBC News