Uluitor! Astronomii au identificat o planetă cu o atmosferă asemănătoare Pământului, aflată la 322 de ani-lumină faţă de noi, dar…


WASP-189b este prima exoplanetă despre care s-a demonstrat că are o atmosferă cu mai multe straturi precum cea a Pământului. Situată la aproximativ 322 de ani-lumină de Pământ, totuşi această planetă nu mai are şi alte asemănări cu Terra noastră. Astfel, WASP-189b este un gigant gazos, de 1,6 ori mai mare decât Jupiter, cu o orbită foarte apropiată de steaua sa, ceea ce o face să fie o planetă a iadului, cu temperaturi la suprafață de 3.200 de grade Celsius, fiind „scăldată” de radiațiile mortale de la steaua sa în jurul căreia orbitează.

Noile descoperiri despre atmosfera planetei oferă noi perspective importante asupra planetelor îndepărtate dincolo de sistemul nostru solar. Jens Hoeijmakers, astrofizician la Observatorul Lund din Suedia și co-autor al noii cercetări, a explicat într-o declarație: „În trecut, astronomii au presupus adesea că atmosferele exoplanetelor există ca un strat uniform. Dar rezultatele noastre demonstrează că chiar și atmosferele planetelor gazoase gigantice iradiate intens au structuri tridimensionale complexe.”

Cercetarea, publicată în revista științifică „Nature Astronomy”, a identificat metalele fier, crom, magneziu și vanadiu care există sub formă gazoasă în atmosfera supraîncălzită a lui WASP-189b. Un studiu anterior a constatat că steaua WASP-189b este şi ea destul de specială. Se învârte atât de repede încât este distorsionată într-o formă de gogoaşă. Steaua nu este perfect rotundă, dar mai mare și mai rece la ecuator decât la poli, făcând polii stelei să pară mai strălucitori.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailystar.co.uk

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock