Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Misterul pulsarului violet, cel mai straniu obiect spaţial din galaxia noastră, Calea Lactee


NASA a observat o „pată de cerneală” violetă – un pulsar rotativ puternic magnetizat – prin Calea Lactee. Imaginea a fost capturată de Observatorul cu raze X Chandra, un telescop aflat pe orbita Pământului, fiind însărcinat cu observarea obiectelor spaţiale (ca acest pulsar) din cele mai fierbinți regiuni ale Universului.

Acest pulsar violet, denumit B0355+54, cu datele oferite de telescopul Chandra și de Telescopul Spaţial Spitzer, are o structură-umbrelă, capul pulsarului fiind steaua neutronică. Coada pulsarului constă în particule extrem de încărcat cu praf şi gaze, care ies din stea (asemenea unei rachete prin atmosferă) şi are o lungime care atinge aproximativ cinci ani-lumină.

Pulsarii – stele neutronice care se rotesc foarte rapid – s-au născut în exploziile supernovelor declanșate de prăbușirea stelelor – au fost descoperite în 1967 de către astronomul Jocelyn Bell; pulsarii emit impulsuri radio foarte regulate, crezându-se astfel iniţial că acestea ar putea fi semnale ale unei civilizații extraterestre avansate. De la descoperirea lor (1967), mii de pulsari au fost găsiţi, mulţi dintre ei producând fascicule de unde radio și raze gamma. Unii pulsari arată doar impulsuri radio, iar alţii doar impulsuri de raze gamma.

În imaginea de mai jos, se prezintă doi pulsari (Geminga şi B0355+54), aşa cum apar ei fotografiaţi de telescoapele spaţiale Chandra şi Spitzer, precum şi modelul lor (reprezentările lor artistice). Ambii pulsari sunt destul de similari, adică au o rotaţie de aproximativ 5 ori pe secundă şi ambii o vârstă de aproximativ o jumătate de milion de ani. Cu toate acestea, Geminga prezintă doar impulsuri de raze gamma, neavând nicio emisie de unde radio luminoase, în timp ce B0355+54 este exact invers.

Sursa (traducerea şi adaptarea): dailygalaxy.com


Lasă un comentariu