Galaxia noastră, Calea Lactee, este un vampir gigant! Şi se hrăneşte cu misteriosul „nor Smith”…


galaxia calea lacteeAm găsit un articol foarte interesant pe Economist.com. Merită să-l citiţi!

Cum orice fan al filmelor horror-SF ştie, secretul tinereții veșnice este acela de a suge seva altora. Dacă cineva este o galaxie (şi nu un vampir), atunci această sevă este hidrogenul gazos, din care stelele sunt alcătuite. Și se pare că unele galaxii sunt într-adevăr în măsură să se mențină „tinere”, hrănindu-se cu mari cantităţi de nori de hidrogen din spațiul intergalactic.

Potrivit omului de ştiinţă Felix Lockman, de la Observatorul Național al Americii, Calea Lactee, galaxia-gazdă a omenirii, este un astfel de vampir. Misterul ce trebuie rezolvat este acela al motivului pentru care, din materia vizibilă în Calea Lactee, aproximativ 15% se află încă sub formă de gaz și praf. Galaxia este peste 13 miliarde de ani vechime, fiind aproape la fel de veche ca și Universul în sine. În teorie, se spune că această perioadă mare de timp ar fi suficientă pentru ca toate gazele sale să se fi condensat în stele, așa cum s-a întâmplat într-o clasă de galaxii cunoscute sub numele de galaxii eliptice. Dar Calea Lactee este o galaxie în formă de spirală, în care rata de apariţie a unei noi stele este de circa 1 stea pe an. Acest lucru înseamnă că galaxia are nevoie de cantităţi mari de hidrogen. Dar cum şi de unde se obţin aceste cantităţi?

În anii ’60, un nor de gaz intergalactic ciudat a fost descoperit în apropiere de Calea Lactee. Norul Smith (aşa cum a fost el denumit) este o structură alungită de aproape 10.000 de ani-lumină de la un capăt la altul. Norul Smith a fost considerat mult timp o enigmă, pentru că nici un alt astfel de obiect ceresc nu a fost vreodată observat. Dr. Lockman şi colegii săi, după ce au făcut mai multe observaţii asupra acestui nor, şi-au dat seama că acest nor este pe în curs de coliziune cu Calea Lactee. Acesta va lovi una dintre brațele spiralei galaxiei peste aproximativ 30 de milioane de ani, urmând apoi să fie absorbit în galaxie, declanşând ulterior o explozie de stele în formare.

Acest lucru a sugerat mecanismul prin care unele galaxii pot rămâne etern tinere: galaxiile „mănâncă” nori de gaz. La fel se întâmplă şi cu galaxia noastră, Calea Lactee. Aceşti nori intergalactici constituie elixirul vieții galactice…

P.S. Stau şi mă gândesc dacă nu cumva galaxia în sine reprezintă o gigantică fiinţă vie…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock