Astronomii au identificat o stea gigantică galbenă, de 1.300 de ori mai mare decât Soarele şi de 1.000.000 de ori mai luminoasă! Steaua se vede cu ochiul liber, deşi se află la 12.000 de ani-lumină distanţă!


gigant galbenAstronomii au identificat cea mai mare stea galbenă observată vreodată în galaxia noastră și una dintre cele mai mari 10 stele descoperite vreodată, scrie site-ul rusesc hi-news.ru. Steaua are un diametru de 1.300 de ori mai mare decât diametrul Soarelui și este de 1.000.000 de ori mai luminoasă decât astrul nostru.

Steaua, numită HR 5171 A, se află la 12.000 de ani-lumină de Pământ și poate fi chiar văzută cu ochiul liber. Ea a fost descoperită de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, folosind Telescopul larg al Agenţiei Spațiale Europene din Paranal, Chile. Hipergigantele galbene sunt extrem de rare în Calea Lactee; în general, ele sunt foarte instabile. Cea mai cunoscută gigantică galbenă este Rho Cassiopeiae din constelația Cassiopeia. HR 5171 A este, de asemenea, şi de 50 de ori mai mare decât supergiganta roșie Betelgeuse din constelația Orionului.

Dimensiunea stelei i-a luat prin surprindere pe oamenii de ştiinţă, având în vedere observațiile lor anterioare. Lucrarea lor a fost publicată în revista „Astronomy & Astrophysics”. Dar, surpriza astronomilor nu s-a oprit aici. Ei au mai observat că această stea are un partener binar foarte apropiat, încât cele două stele aproape că se ating între ele, iar întregul sistem solar seamănă cu o arahidă uriaşă. HR 5171 este o orbitată de acest companion o dată la 1300 de zile.

Procesul de descoperire a stelei a fost făcut folosindu-se o metodă numită interferometrie, care colectează și combină lumina de la mai multe telescoape, creând un nou telescop masiv. Absolut uimitor ce se găseşte în galaxia Calea Lactee!

 


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO