Experiment incredibil: oamenii de ştiinţă vor să obţină materie din lumină! În viitor, s-ar putea astfel manipula chiar şi timpul…


energie materie luminaE bine cunoscut faptul că materia și energia sunt același lucru, reprezentat în mod diferit. Fizicienii de la Imperial College din Londra încearcă să facă acum ceea ce odată se credea că e imposibil. Era cunoscut faptul că transformarea luminii și energiei în materie era o posibilitate, dar cercetătorii și oamenii de știință au considerat că o astfel de sarcină ar fi fost dificilă, pentru că era nevoie de un mediu special. Dar acum, folosind lasere de mare putere și alte echipamente moderne, suntem pe punctul de a atinge acest scop îndrăzneţ.

Ideea îşi are originea în 1934, fiind a fizicienilor americani Gregory Breit și John Wheeler. Ei au explicat că, în cazuri rare, doi fotoni se combină şi formează un electron și omologul său antimaterie, un pozitron. Electronii sunt particule de materie care formează învelișul exterior al atomilor.

Oliver Pike, cercetător principal al studiului, a declarat că „Procesul Breit-Wheeler este cel mai simplu mod de a crea materie din lumină și una din demonstrațiile cele mai clare ale ecuaţiei E = mc2”. Procedeul porneşte de la electronii dintr-o bucată de aur care produc un fascicul de fotoni de mare energie. Apoi un laser puternic este concentrat într-o capsulă minisculă de aur, cunoscută sub numele de „hohlraum”. Hohlraum este un cuvânt german care înseamnă „cameră goală”. Acest lucru creează lumina, care este la fel de strălucitoare ca şi o stea. În final, razele iniţiale de fotoni sunt proiectate în hohlraum, acolo unde cele două fluxuri se ciocnesc și interacționează.

Acest proces creează suficientă energie într-o zonă suficient de mică pentru a crea în jur de 100.000 de perechi de electroni-pozitroni. Acest experiment se încadrează perfect în teoriile electrodinamice cuantice şi ar putea fi realizat în circa 1 an. Oamenii de ştiinţă se gândesc şi mai departe: dacă pot transforma lumina/energia în materie, de ce n-ar putea converti energia în timp și viceversa?


Lasă un comentariu