Enigma unui simbol străvechi: spirala, forma celor mai multe dintre galaxii! Ea a fost adoptată de civilizaţiile antice, care se pare că ştiau multe din misterele Universului…


simbolul spiraleiPrintre desenele geometrice cele mai enigmatice din lume se numără simbolul spiralei, găsit pe nenumărate pietre, sculpturi, bolovani și pereți din vechile peșteri antice. Având o frecvență ciudată și aproape obsesivă, acest simbol se repetă în în moștenirea lăsată de cele mai mari civilizaţii antice ale lumii.

Însă, spirala este, de asemenea, același design geometric care poate fi găsit în fotografiile multor galaxii. Mulți teoreticieni cred că Universul a fost format ca urmare a exploziei unui nucleu atomic primitiv, gigantic. Fragmentele lor s-au extins prin Cosmos, în formă de spirală dublă. Dar întrebarea-cheie este: Cum puteau strămoșii noștri îndepărtați să cunoască cum arată cele mai multe dintre galaxii, observabile doar cu telescoapele puternice? Și o altă întrebare importantă este: spirala a fost adoptată, fără îndoială, în diferite părți ale globului pentru a simboliza spațiul Universul și Creația?

Pentru cele mai multe dintre civilizaţii care au dispărut (ca de exemplu, civilizaţia celților), spirala dublă, sculptată, gravată sau desenată pe piatră, era simbolul creării Universului, iar astfel de spirale pot fi găsite sculptate pe mai multe pietre de mormânt din Newgrange, Irlanda. În fotografia de mai jos puteţi observa o piatră lungă de la Newgrange, de 3,2 metri lungime, din circa 3200 î.Hr., acoperită cu mai multe spirale.

spirala celti

Cu toate acestea, modelul de spirală este mult mai vechi, fiind sculptat cu mult înainte de apariția celților în Irlanda. Pentru oamenii Maori din Noua Zeelandă, acest simbol simbolizează creșterea, dezvoltarea și noile începuturi. Ea domină în tatuajul facial al Maorilor. Dintre toate modelele decorative ale Maorilor, spirala dublă este cea mai interesantă (spirala cu o mișcare sensul acelor de ceasornic și invers). Vedeţi mai jos tatuajul facial al unui maor.

tatuaj spirala maori

Astăzi, dacă îi întrebăm pe maori despre semnificația simbolului „spiralei duble”, cel mai probabil, ei nu vor da niciun răspuns, fie pentru că ei pur și simplu nu au explicația originală, fie pentru că inițiații lor (în cazul în care ei încă mai există) refuză să dezvăluie „secretul spiralei”.

Dar, aşa cum spuneam mai sus, spirala se poate găsi în mai multe locuri de pe Terra, ca de exemplu pe pietrogliful Hohokam din Monumentul National Saguaro din Arizona (SUA), dar şi pe stâncile din Sahara, în timpurile în care această regiune a lumii era o grădină plină de verdeață (vedeţi fotografiile de mai jos).

spirala petroglif

spirala Sahara

Motivul spiralei poate fi găsit, totodată, şi pe potirele ritualice din Hazor, centrul canaanit din nordul Palestinei, celebru în secolul al XIX-lea î.Hr., dar şi pe ornamentele daneze din anul 3.000 î.Hr. Pietroglife preistorice din Columbia sunt acoperite cu spirale atât în sensul acelor de ceasornic, cât şi invers acelor de ceasornic, cele mai multe dintre fiind descoperite la altitudini mai mici de 2.600 de metri deasupra nivelului mării.

De ce oare pentru străvechile culturi ale lumii era atât de important simbolul spiralei? Iată o enigmă care cu greu va fi desluşită…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock