Terra poate fi spulberată oricând de un magnetar, aflat chiar şi la 10.000 de ani-lumină…


Nu ar trebui să ne fie frică de planete legendare (ca Nibiru) care ar afecta orbita Pământului şi nici de găurile negre. Ci mai degrabă de poate cele mai puternice obiecte cereşti, magnetarii, care ar putea transforma toţi atomii trupurilor noastre în praf cosmic. Un magnetar este un tip de stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic, emițând radiații electromagnetice de energie extrem de mare, dar și raze X și raze gamma.

Densitatea materiei acestui tip de stea neutronică este atât de mare, încât o singură lingură a unui magnetar ar cântări miliarde de tone.

Noii, oamenii, folosim o unitate de măsură numită Gauss, pentru a măsura puterea unui câmp magnetic. Câmpul magnetic al Pământului este de circa 0,6 Gauss. Dar, câmpul magnetic al unui magnetar poate fi de 1.000 de trilioane de Gauss!

N-ar fi lucrul cel mai rău din lume, dacă un magnetar ar sta acolo liniştit în vecinătatea noastră galactică. Dar dacă s-ar decide să şi-o ia în cap, ar putea pune capăt vieţii pe Terra. Astfel, dacă ar ajunge prea aproape de planeta noastră, la 1.000 de km faţă de noi, atomii din corpul nostru ar lua-o razna, structurile moleculare s-ar dezintegra, iar trupul uman pur şi simplu ar dispărea într-o clipă.

Dar, un magnetar ne-ar putea distruge de la mai mare distanţă. Astfel, un magnetar ar putea pierde multe radiaţii în spaţiul cosmic, iar dacă aceste radiaţii ar ajunge pe Terra, ar afecta câmpul magnetic al planetei noastre, chiar şi de la 50.000 de ani-lumină distanţă. Ştim asta pentru că deja am păţit-o în 2004, când radiaţiile unui magnetar au ajuns pe planeta noastră, posibil producând un puternic cutremur submarin în zona Indoneziei, ceea ce a dus la formarea de tsunami-uri apocaliptice, provocând astfel sute de mii de victime în decembrie 2014.

Dacă magnetarul ar exploda la 10.000 de ani-lumină faţă de Terra, lucrurile ar fi şi mai rele. Mai întâi, ar distruge stratul de ozon şi apoi ar mătura o mare parte din suprafaţa planetei noastre.

Cel mai rău lucru din toate acestea ar fi acela că noi nici n-am şti când ne-ar afecta magnetarul; ar lovi brusc şi ar pleca. Şi ţineţi minte că în întreg Universul există o mulţime de magnetari ascunşi…

Foto: wikimedia.org (Commons Creative – free)