De unde provin misterioasele „particule-fantomă”, detectate în 2017? De departe, din afara galaxiei noastre…

  •  
  •  
  •  
  •  

În sfârșit, oamenii de știință au găsit sursa pentru particulele de neutrini de înaltă energie cosmică, care provin din afara galaxiei noastre. Așa-numita „particulă fantomă” misterioasă, detectată pe 22 septembrie 2017, a călătorit 4 miliarde de ani-lumină spre noi, provenind dintr-un obiect cosmic, extrem de energetic, numit blazar.

Este o descoperire uimitoare, care nu doar confirmă că blazarii sunt o sursă de neutrini de mare energie, dar stabilește și un nou domeniu de studiu: astrofizica neutrinilor multi-mesageri. Aceeași tehnică a fost folosită în cercetările incredibile care au confirmat și fotografiat stelele neutronice care se ciocnesc.

Neutrinii extragalactici de înaltă energie au fost un puzzle dificil încă de la prima lor detectare, în 2012, cu ajutorul detectorului specializat IceCube, instalat la Polul Sud.

În general, particulele subatomice sunt ciudate, dar cele mai bizare particule sunt neutrinii. Masa lor este aproape egală cu zero, călătoresc la o viteză apropiată de viteza luminii și nu interacționează cu materia normală; pentru un neutrino, Universul ar fi cu totul nematerial. Acesta este motivul pentru care au fost denumite „particule-fantomă”.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că aceste particule nu pot interacționa deloc cu materia, iar pe lucrul acesta se bazează şi IceCube. De exemplu, un neutrino poate interacționa cu gheața și poate crea un fulger de lumină. Detectorul IceCube se află în ghețurile Antarcticii, unde, în întuneric, fotonii din aceste ciocniri pot fi detectate.

Oamenii de știință au detectat neutrinii dintr-o supernovă din 1987 din haloul galactic al Căii Lactee (sn1987a), cu o energie de până la 36 de megaelectronvolţi.

Cât priveşte particulele detectate în 2017, acestea provin de la o distanță de 4 miliarde de ani-lumină, de la un obiect cosmic numit TXS 0506 + 056. Uimitor!

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu