Impulsurile misterioase, recepţionate dintr-o galaxie extrem de îndepărtată, ar putea fi nişte lasere puternice utilizate de o civilizaţie extraterestră avansată


„Breakthrough Listen” este o iniţiativă de a găsi semne de viaţă inteligentă în Univers. Recent, cu ajutorul lui „Breakthrough Listen”, s-a detectat 15 impulsuri scurte, dar puternice, emise în mod repetat dintr-o sursă misterioasă şi în mare parte necunoscută, cunoscută sub numele de „FRB 121102”, o galaxie pitică situată la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină de Pământ.

O posibilă explicaţie pentru aceste impulsuri repetate ar fi aceea că semnalele provin de la stelele neutronice rotative cu câmpuri magnetice extrem de puternice, așa-numitele magnetare.

Însă, desigur, există şi o idee mai speculativă, mai SF, pentru aceste semnale: acestea ar putea fi surse de energie direcționate, impulsuri puternice cu laser, folosite de civilizațiile extraterestre avansate pentru a propulsa navele spațiale. A nu se uita că, recent, s-a propus a se trimite o „navă spaţială” minusculă de pe Pământ, până la cea mai apropiată stea de Terra, Proxima Centauri, cu ajutorul unei propulsii de laser (vedeţi articolul meu din februarie 2017: Putem călători până la cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, în doar 20 de ani, cu ajutorul laserului! Dar cum reuşim să frânăm sonda spaţială minusculă?).

În imaginea de mai sus, se observă „exploziile” care apar în momente diferite și în diferite tipuri de energie, din cauza dispersiei cauzate de cele 3 miliarde de ani de călătorie prin spațiul intergalactic. Credit: Universitatea din California

Indiferent dacă semnalele radio se dovedesc a fi semnături ale tehnologiei extraterestre, sau sunt de origine naturală, ele nu au fost niciodată văzute la această frecvență ridicată.


Lasă un comentariu