Astronomii au decis: trăim cu adevărat într-o lume neobişnuită şi aproape unică în Univers! De ce?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Sistemul nostru solar pare a fi la prima vedere unul normal, aproape banal. La urma urmei, e singurul loc pe care l-am cunoscut vreodată. Dar când astronomii au început să se uite şi la vecinii noștri stelari în urmă cu câteva decenii, ei și-au dat seama curând că, în multe privințe, sistemul nostru solar contrasta puternic cu altele. De fapt, este de-a dreptul ciudat. Iată patru motive pentru care îl putem considera aşa.

1. Există o mulțime de planete. Opt planete ar putea să nu pară prea multe. Dar, pe baza observațiilor astronomilor de până acum, un astfel de număr apare extrem de rar. Doar un alt sistem cunoscut, Kepler-90, conține tot atâtea planete cât sistemul nostru solar, conform Enciclopediei Planetelor Extrasolare. Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr au estimat că doar 1% din toate sistemele solare din Calea Lactee au același număr de planete ca și sistemul nostru solar.

2. Avem doar un singur soare. În timp ce sistemul nostru solar este plin de planete, el are un singur soare singuratic. Mai mult de jumătate din toate stelele cunoscute există în sisteme cu mai mulţi sori, așa că Soarele nostru este puțin ieșit din comun în acest sens.

3. O stea pitică galbenă rară. Soarele nostru este ceea ce se numește o stea de tip G, cunoscută mai frecvent ca stea pitică galbenă. În fiecare secundă, fuzionează aproximativ 600 de milioane de tone de hidrogen în heliu, trimițând energie de susținere a vieții în acest proces. Și va continua să facă acest lucru pentru încă 5,4 miliarde de ani. Marea majoritate a stelelor sunt totuși pitice roșii, mult mai mici și mai reci. Aproximativ 85% din toate stelele din Calea Lactee sunt pitice roșii.

4. Ce e cu Jupiter? Planeta Jupiter este una surprinzătoare în sistemul nostru solar, având o masă de peste două ori și jumătate decât a tuturor celorlalte planete combinate. Simplul fapt că sistemul nostru solar găzduiește un gigant gazos de această dimensiune ne diferențiază. Doar 10-15% dintre stelele asemănătoare Soarelui mai au aşa ceva. Mai mult decât atât, majoritatea giganților gazoși din alte sisteme solare au orbite strânse și excentrice în jurul stelelor lor, în timp ce orbita lui Jupiter este largă și aproape circulară. Aşadar, doar 1% din stele au un Jupiter ca al nostru.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock