Fața lui Seti I este una dintre cele mai bine păstrate din întreaga istorie a Egiptului antic. El a murit în urmă cu peste 3.200 de ani și a domnit când Egiptul se afla în cea mai glorioasă perioadă a sa. Seti I a fost tatăl unuia dintre cei mai faimoși faraoni ai tuturor timpurilor: Ramses al II-lea. Când a murit, mumificarea era la apogeul perfectiunii.
Mumia lui Seti I a fost descoperită în 1881, în ascunzătoarea mumiilor regale din Deir el-Bahari și a fost identificată prin numele scris pe capacul sarcofagului. De atunci se află la Muzeul Egiptean din Cairo.
Din examinările efectuate asupra mumiei lui Seti, poate cea mai bine conservată dintre toate mumiile egiptene, a reieșit că regele nu avea nici 50 de ani când a murit pe neașteptate, în contrast cu predecesorii săi, Horemheb și Ramses I, și cu fiul său Ramses al II-lea, care au murit la vârste înaintate. Cauzele decesului prematur al lui Seti I sunt necunoscute; nu există nicio urmă de violență pe trupul său. Capul a fost găsit detașabil de cadavru, dar aceasta s-a datorat acțiunii jefuitorilor de morminte.
Se presupune că Seti I ar fi putut muri din cauza unei boli de inimă de care suferea de ani de zile. În mod enigmatic, inima a fost găsită în partea dreaptă a toracelui – poate a fost o greşeală în procesul de mumificare.
Mumia lui Seti I are lungimea de 1,70 metri, iar expresia feței este a cuiva care cu doar câteva ore mai devreme și-a dat ultima suflare. Moartea îi încordase puțin nasul și îi contractase buzele; dar un zâmbet calm și blând i s-a aplatizat pe gură, iar pleoapele îi erau întredeschise.