De la începuturile istoriei noastre, filozofi și oameni de știință deopotrivă au pus sub semnul întrebării natura realității noastre fizice. Faimosul Platon a postulat că percepția noastră a realității este similară cu indivizii care văd umbre pe pereții unei peșteri, noi crezând că acele umbre ar fi realitatea. Filozoful chinez Zhuang Zhou a scris o alegorie similară, visând că el era un fluture care a visat că era Zhuang Zhou. Când s-a trezit, filozoful nu mai era sigur ce era de fapt: fluture sau om.
În zilele noastre, oameni celebri, ca Elon Musk sau Neil deGrasse Tyson, au afirmat că noi am putea exista în interiorul unei simulări avansate de calculator, similar cu filmul SF „Matrix”. Cercetătorii din fizica cuantică au descoperit tot felul de dimensiuni ciudate în realitatea noastră, ceea ce ar implică prezența unui fel de programare pe calculator.
Acum, noi cercetări efectuate la Universitatea din Southampton au arătat încă o dată natura holografică a Universului. Cercetătorii au pretins că au găsit dovezi substanțiale că, mai degrabă decât o realitate fizică tridimensională, Universul pe care îl percepem ar putea fi, de fapt, reprezentarea holografică a unui univers bidimensional. Ciudat…
Potrivit unui comunicat de presă emis de Universitatea din Southampton, cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat cantități masive de date colectate despre radiația cosmică de fundal, rămasă de la Big Bang. Au fost observate mici fluctuații ale acestei radiații, trăgându-se astfel concluzia că teoriile recente cuantice pot explica multe dintre abaterile inexplicabile în calculele cu privire la răspândirea acestor radiații.
Modelul holografic propus de studiu este extrem de tehnic şi susține că Universul nostru pe care îl percepem 3D este doar o reprezentare a adevăratului Univers, ce este bidimensional (2D), ce este proiectat de radiația cosmică de fundal.
Profesorul de matematică Kostas Skenderis de la Universitatea din Southampton susține că această nouă cercetare ar putea fi o primă etapă în a împăca două teorii importante ale fizicii: teoria lui Einstein şi teoria cuantică.
Sursa (traducere şi adaptare): southampton.ac.uk