Periculos unde s-a ajuns: Inteligenţa Artificială poate falsifica chipurile oamenilor! În viitor, vom vedea numai holograme…


Dovezile foto și video au fost invocate în mediul academic, în curţile de justiţie și în alte părți pentru a dovedi sau a refuza fapte și teorii, dar ziua lor se apropie de sfârșit. Trăim într-o epocă istorică în care nu ne mai putem baza pe dovezi foto şi video. Progresele tehnologice în domeniul computerelor și Inteligenţei Artificiale (I.A.) au loc atât de rapid încât lumea noastră este schimbată peste noapte.

Acum, a fost scris un software care permite computerelor: să creeze fețe noi care arată ca oameni normali, unici, dar care sunt de fapt amalgamuri compuse; să creeze și să fabrice obiecte, pornind de la o schiță de bază, făcându-le atât de realiste încât să nu poți spune diferența dintre cele fabricate și cele reale; să elimine obiecte întregi din înregistrări video, iar în loc să apară un spațiu gol încât să nu poată spună dacă e adevărat sau nu.

Zilele în care puteam avea încredere în dovezile fotografice și video se apropie de sfârşit, iar implicațiile pentru cunoașterea umană sunt foarte importante. Un salt semnificativ în schimbarea dovezilor video au fost făcute în 2016, când o echipă germană de softişti a scris un program pentru a schimba gura și cuvintele unei persoane care vorbește într-un videoclip. În clipul lor, „Face2Face: Captură în timp real și reînregistrare în video RGB”, echipa demonstrează cum funcționează acest lucru pe înregistrările video ale liderilor mondiali Bush, Obama și Putin. Puteţi vedea videoclipul mai jos:

Atunci a fost un şoc, dar acum avem parte de o dezvoltare tehnologică şi mai mare, pentru a falsifica realitatea la scară mare. Astfel, precum puteţi vedea în fotografia de mai jos, observaţi mai multe chipuri umane ce au fost fabricate de software-ul Inteligenţei Artificiale. Niciuna din aceste persoane nu este una reală… E adevărat că, dacă privim mai atent, unele feţe pot părea ciudate sau disproporţionate, însă marea majoritate a lor sunt normale. Nu va dura mult până când Inteligenţa Artificială va fabrica toate chipurile care să arate atât de reale, încât va fi greu să spunem că ar fi vorba de o imagine compozită falsă.

De asemenea, Inteligenţa Artificială ar putea folosi o tehnologie avansată pentru a izola un anumit obiect dintr-o fotografie sau videoclip, a-l şterge, a umple golul obiectului şters, astfel încât să nu vă daţi seama că acolo s-a aflat ceva. Şi, reţineţi, că acest lucru nu o face un om, o persoană, ci singur, calculatorul.

Consecinţele în viitor asupra oamenilor obişnuiţi ar fi dezastruoase. În primul rând, această tehnologie ar putea ajunge la mâna răuvoitorilor. Manipulatorii ar putea crea orice „dovezi” împotriva oricui, fără nicio problemă. Câți oameni nevinovați ar putea arestaţi, amendați sau închiși din cauza acestei tehnologii? În al doilea rând, am mai putea avea încredere în tehnologia de acum pentru a ne oferi o imagine exactă a lumii? Şi, în al treilea rând: gândiţi-vă că s-ar putea crea realităţi false holografice, atât de convingătoare, încât mintea noastră s-ar putea obişnui cu falsul.


Lasă un comentariu