Faceţi cunoştinţă cu Zerah Colburn din Vermont, „extraterestrul” cu 12 degete, în stare să facă în minte calcule matematice extraordinar de complexe! Nici cel mai avansat calculator nu l-ar depăşi!


zerah din Vermont minte computerÎn lume au existat de-a lungul timpului oameni care au fost absolut extraordinari. Unul dintre aceştia a trăit la începutul secolului al XIX-lea şi poate fi considerat aproape ca fiind „extraterestru”, pentru capacităţile sale mentale extraordinare, care le-au depăşit cu mult pe cele ale oamenilor obişnuiţi. Numele său era Zerah Colburn din Vermont (1804-1839) şi a devenit celebru pentru abilitatea sa surprinzătoare în a rezolva probleme matematice complexe în mintea lui. La vârsta de opt ani, băiatul a fost dus la Londra, unde oamenii de ştiinţă l-au supus la numeroase teste, dar care au condus doar la mai multe întrebări fără răspunsuri.

Zerah Colburn mai era ciudat pentru că avea 12 degete la mâini și 12 degete la picioare. Oricum, el a fost „copilul-minune” al secolului al 19-lea, fiind chiar cunoscut ca şi „calculator mental”.

Deşi nu avea cunoștință nici despre cele mai simple reguli aritmetice, Zerah putea rezolva aproape instantaneu orice tip de probleme, ca de exemplu extragerea rădăcinii cub din 268, 336, 125, în timp ce, în același timp, era în stare să calculeze 8 la puterea 16!

Oamenii de ştiinţă doreau să le fie explicate cum au făcut aceste calcule, dar el avea un răspuns „logic”. De exemplu, când Zerah era întrebat cum putea înmulți instantaneu 21,753 cu 543, băiatul răspundea: „pur și simplu am înmulțit 65205 cu 181”!

Se poate spune, fără doar şi poate, că Zerah era asemenea unui computer din zilele noastre, fiind în stare să efectueze rapid şi precis calcule pe care doar un microprocesor avansat le-ar putea face!


Lasă un comentariu