Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Incredibil cum ar fi arătat cerul noaptea, dacă Pământul ar fi avut inelele lui Saturn


Imagine: Ron Miller

Toţi astronomii amatori se uită cu admiraţie la inelele planetei Saturn. Dar ştiaţi că în urmă cu miliarde de ani şi Pământul a avut un inel în jurul orbitei sale, care s-a format în urma ciocnirii Terrei cu o planetă din vechime numită Theia? Asta înaintea existenţei Lunii.

Oamenii de ştiinţă spun că resturile de materie rezultate în urma ciocnirii cu planeta antică ar fi rămas sub formă de inel şi nu s-ar fi transformat în Lună, dacă ar fi fost mai apropiate de Pământ (atracţia gravitaţională a Terrei n-ar fi permis formarea Lunii).

Acum, să ne imaginăm cum ar fi arătat cerul, dacă în jurul Pământului ar fi existat nu un singur inel de materie stelară, ci mai multe inele. Depindea foarte mult în ce locaţie te-ai fi aflat.

Artistul Ron Miller a creat mai multe imagini în care se pot vedea inelele Pământului, ce ar fi fost observate din mai multe locaţii ale Terrei.  De exemplu, dacă te-ai fi aflat în Washington D.C., capitala SUA, la o latitudine de 39 de grade, inelele de pe cer ar fi arătat astfel:

Imagine: Ron Miller

Din Guatemala, la 14 grade deasupra Ecuatorului, inelele ar fi fost mult mai „lăţite”:

Imagine: Ron Miller

Dacă ne-am fi aflat exact deasupra Ecuatorului, n-am fi văzut pe cer decât o simplă linie subţire:

Imagine: Ron Miller

La Tropicul Capricornului, la 23 de grade latitudine sud, Pământul ar fi dat o umbră la mijlocul inelelor, în timp ce marginile exterioare ar fi rămas luminate.

Imagine: Ron Miller

La fel ca şi Luna, şi aceste inele ar fi fost luminate noaptea de Soare, şi astfel ele ar fi apărut strălucitoare. De fapt, e posibil ca inelele să fi reflectat atât de mult din lumina Soarelui, încât Pământul n-ar fi avut parte niciodată de întuneric…