Nu prea departe de capitala Italiei, Roma, în munţii Albani, se află localitatea Rocca di Papa. Acolo, pe o străduţă îngustă, Via dei Laghi, se pare că lumea este cu susul în jos, pe o distanţă de 100 m. Fenomenul a dobândit rangul de atracţie locală: mai ales la sfârşit de săptămână, numeroşi locuitori ai Romei, aflată la circa 30 km, vin să se convingă singuri de fenomenul prezent în acest loc. Astfel, ei pun cutii de la băuturi să urce muntele rostogolindu-se, iar unii biciclişti urcă fară pic de efort, fară să trebuiască a da din pedale nici măcar o singură dată.
Asemenea locuri, cu evidente comportamente anormale ale magnetismului terestru, sunt mult mai dese pe planeta noastră. Iată alte câteva dintre ele:
– pe partea poloneză a unei pârtii de zăpadă, din munţii a căror înălţime maximă se ridică la 1603 m peste nivelul mării, există o stradă îngustă, ce duce la o aşezare numită Kr. Numai câţiva localnici ştiu de ciudăţenia acelui loc;
– un alt loc se află în vestul Scoţiei, între Ayr şi Maidens, în apropiere de Firth of Glyde. Locuitorii de acolo au denumit ciudata poţiune din şoseaua A 719 „Electric Brae”;
– în New Brunswick, Canada, există „Magnetic Hill” (Dealul magnetic). Şi acolo automobilele urcă în gol, iar pentru a merge la vale şoferii trebuie să accelereze foarte mult.
Aş mai putea adăuga la lista aceasta şi la capătul Dealului Bucium (Iaşi / România), unde există o porţiune mică unde, dacă opreşti maşina şi nu pui frâna de mână, automobilul poate urca dealul de unul singur!
Este un fel de pol magnetic – asemănător polilor magnetici de nord şi de sud?