„Roata giganţilor”, unul dintre cele mai enigmatice monumente antice din lume! El se află în Israel, poate fi observat doar de sus şi a fost construit de uriaşii din Biblie!


roata gigantilorUna dintre structurile cele mai misterioase din Orientul Mijlociu este monumentul de piatră preistorică de pe Înălţimile Golan, acesta trecând neobservat secole întregi, probabil pentru că nu este vizibil de pe teren, ci doar din aer.

Cunoscut sub numele de „Rujm el-hiri” în arabă, ceea ce înseamnă „grămada de pietre a pisicii sălbatice”, complexul are cinci cercuri concentrice, cea mai mare dintre ele având mai mult de 152 de metri lățime și o cameră de înmormântare masivă în mijloc. În ebraică se numeşte „Ghilgal Refaim”, sau „Roata giganților”, referindu-se la o rasă veche de giganți menționaţi în Biblie.

Există dovezi puternice că giganții biblici sau Refaimii din Biblie au fost arhitecții acestui monument. În Geneza 14:5 putem citi că Dar, în anul al paisprezecelea, Chedorlaomer şi împăraţii care erau cu el au pornit şi au bătut pe refaimi la Aşterot-Carnaim, pe zuzimi la Ham, pe emimi la Şave-Chiriataim”. În Iosua 12:4-5, putem citi: Pe Og, împăratul Basanului, singura rămăşiţă a refaimiţilor, care locuiau la Aştarot şi la Edrei. Stăpânirea lui se întindea peste Muntele Hermonului, peste Salca, peste tot Basanul, până la hotarul gheşuriţilor şi maacatiţilor, şi peste jumătate din Galaad, hotarul lui Sihon, împăratul Hesbonului”.

În 1 Cronici 6:71, ni se spune că jumătate din seminția lui Manase a primit „Golan” în Basan. Descrierea mai explicită privind dimensiunile populației din Basan se găsește în Deuteronom; astfel, în Deuteronom 2:20-21 este scris Refaimii erau înalţi, puternici şi mulţi: “Acesta se socotea a fi pământul Refaimilor, căci Refaimii locuiseră înainte într-însul. Amoniţii însă îi numeau Zomzomimi. Poporul acesta fusese mare, mult la număr şi înalt la statură, ca fiii lui Enac; dar Domnul îi pierduse de la faţa Amoniţilor şi-i alungaseră aceştia şi se aşezaseră în locul lor”.  Og, împăratul Vasanului, a fost ultimul dintre Refaimi, dormind pe un pat lung de 6 metri! Ceea ce înseamnă că Og ar fi trebuit să aibă cel puţin 5 metri lungime: “Căci numai Og, regele Vasanului, mai rămăsese din Refaimi. Iată patul lui, pat de fier, şi astăzi este în Rabat-Amon: lung de nouă coţi şi lat de patru coţi, coţi bărbăteşti”. Refaimii erau la fel de înalţi ca şi Anachimii (giganți). În 1 Cronici 20, aflăm că ultimul din rasa Anachimilor a fost ucis.

Acest model de cercuri de piatră a fost reperat de către arheologi, după ce acestea au fost observate de militarii israelieni în timpul războiului arabo-israelian din 1967. Înălţimile Golan, după numele oraşului biblic Golan din Basan (Deuteronom 4:43; Iosua 20:8) reprezintă o zonă deluroasă, cu vedere la valea superioară a râului Iordan la vest.

Conform arheologilor, cercurile de piatră au până la 5.000 de ani vechime, în conformitate cu cele mai multe estimări, făcându-l contemporan astfel cu monumentul Stonehenge din Anglia. Spre deosebire de cel mai faimos monument din lume (Stonehenge), construit cu aproximativ 100 de pietre uriașe, structura de pe Înălţimile Golan este formată din grămezi de mii de roci bazaltice mai mici, care împreună cântăresc peste 40.000 de tone.

„Este un loc enigmatic. Avem o mulţime de informații, dar nu şi imaginea de ansamblu”, a declarat Uri Berger, un expert în morminte megalitice din cadrul Autorităţii de Antichități a Israelului. „Oamenii de ştiinţă vin şi sunt uimiţi de aceste sit, crezând propriile teorii.”

Nimeni nu știe cine a construit „Stonehenge-ul israelian”. Unii cred că ar fi fost vorba de o civilizație nomadă, dar cu ce scop? S-ar putea să aibă o semnificaţie astrologică necunoscută încă.

Oamenii de știință sunt de acord că, în general, construcția a început încă din 3500 î.Hr. și poate că au fost adăugate alte părți în următorii două mii de ani. Complexul este într-o zonă utilizată în prezent pentru antrenamentul militarilor israelieni, dar vizitatorii pot explora monumentul la sfârșit de săptămână și în zilele de sărbătoare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO