Eridu, primul oraş de pe Terra, acolo unde au domnit regii sumerieni „din ceruri”


Eridu a fost un oraș vechi din Mesopotamia, situat la 24 de kilometri sud de Ur, în actualul sit arheologic Tell Abu Shahrein. Locaţia sa actuală se află în Iraq-ul de astăzi, lângă alte orașe antice, și nu departe de El Obeid, unde s-a dezvoltat o altă cultură pre-sumeriană importantă.

Pentru sumerieni, Eridu a fost un loc important pentru că acolo a coborât regalitatea din cer. Cel mai probabil, în vremurile sumeriene orașul ar fi legat de estuar prin canale și, conform epocii babiloniene, ar fi fost primul oraș creat în lume: „Nicio trestie nu crescuse, niciun copac nu a fost creat, nicio casă nu fusese făcută, niciun oraș nu fusese făcut, atunci când Eridu a fost creat”.

Eridu a fost cel mai sudic oraș al Mesopotamiei și un important centru de cult pentru zeul apei, Enki. Conform tradiției sumeriene, Eridu a fost cea mai veche aşezare dintre orașele Mesopotamiei, din a cărei locație zeul Marduk a creat lumea. Vechimea orașului a fost demonstrată de arheologi de-a lungul secolului XX, datând cele mai joase niveluri ale săpăturilor în jurul anului 4900 î.Hr. Spre anul 3800 î.Hr., orașul avea un templu important și un cimitir, descoperindu-se până acum o mie de morminte. În final, Eridu a fost eclipsat de orașul vecin, Ur.

Conform Listei regilor sumerieni, primii regi mitologici, înainte de Potop, sunt cei din Eridu. Aceştia sunt Alulim (care a domnit 28.800 ani) şi Alalgar, care a domnit 36.000 ani.

 


Lasă un comentariu