A fost descoperită o planetă extraordinară, care are o orbită incredibilă de 1.000.000 de ani pământeşti! Ce surprize mari mai ascunde galaxia noastră!


planeta X alt sistem solarAstronomii au descoperit ceea ce se crede a fi cel mai mare sistem solar observat vreodată, scrie The Sydney Morning Herald. Situată la aproximativ 100 ani-lumină de Pământ, planeta, cunoscută sub numele de 2MASS J2126-8140 TIC, orbitează steaua-mamă – o stea pitică roșie – la o incredibilă distanță de 1,6 trilioane de km (de 355 de ori distanţa dintre Pământ şi Neptun, cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar).

2MASS J2126-8140 TIC este de 11-15 ori mai mare decât masa planetei Jupiter, o dimensiune care o plasează la limita dintre statutul de stea şi cea de planetă, și îi ia 1.000.000 de ani pământeşti pentru a face o orbită completă în jurul stelei sale.

„A fost destul de surprinzător pentru noi să găsim o planetă atât de îndepărtată”, a declarat Dr. Simon Murphy de la Centrul de Cercetare în Astronomie și Astrofizică. „Am mai descoperit asemenea sisteme solare în ultimii ani, dar acesta e cel mai larg de până acum”.

Descoperirea este deosebit de interesantă, deoarece contestă teoriile convenționale privind formarea planetelor și indică faptul că planetele pot exista mult mai departe decât au sugerat studiile anterioare.

P.S. Interesant e faptul că cea mai îndepărtată „planetă pitică” din sistemul nostru solar, Sedna, are o orbită de circa 12.000 de ani pământeşti, pe când în cazul lui 2MASS J2126-8140 TIC, orbita e de 1.000.000 de ani. Asta arată încă o dată că planetele gigantice se pot situa la distanţe extrem de mari faţă de steaua lor; astfel, încă o dată se verifică ipoteza că celebra „planeta X” din sistemul nostru solar, o planetă uriaşă ipotetică situată mult după Neptun, există în realitate, ascunsă undeva la marginile sistemului solar.


Lasă un comentariu