„Cascada sângelui” din Antarctica are un mister care a fost până la urmă rezolvat


Lumea în care trăim e plină de mistere şi, cu cât cercetăm mai mult, cu atât descoperim noi mistere, care ne pun pe gânduri în fiecare zi.

Însă, pe de altă parte, unele mistere mai vechi par a se rezolva mai repede decât am fi crezut. Este cazul „Cascadei sângelui” („Blood Falls” cum mai este ea cunoscută), constituind de-a lungul timpului unul dintre cele mai renumite și mai sinistre locuri din Antarctica.

Descoperită în 1911 de către Griffith Taylor, cascada roșie a sângelui îşi varsă uneori apa pe un perete de gheață alb imaculat, acest lucru atrăgând în fiecare an fotografi, dar şi oamenii de știință care încearcă să-i determine cauza și sursa.

Culoarea nu mai este un mister… cercetătorii știau mai demult că apa sărată este încărcată cu fier care se oxidează atunci când atinge suprafața rece a aerului. Acum însă, o nouă echipă ştiinţifică a descoperit originea și a rezolvat misterul despre cum poate circula apa în interiorul ghețarului Taylor.

Potrivit unui nou studiu publicat în „Journal of Glaciology”, cercetătorii de la Universitatea din Alaska Fairbanks şi de la Colorado College au sondat cu ajutorul undelor radio cascada sângelui şi gheţarul Taylor.

Conform co-autorului Christina Carr, echipa a mutat metodic două antene – un emițător și un receptor – într-un model de rețea începând de la cascadă şi mergând înapoi în ghețar. Apa lichidă curge într-un ghețar care are bine îngheţat atât miezul, cât și pământul pe care este situat. Ar trebui să fie imposibil să curgă apă, dar totuşi… Deşi sună foarte bizar, apa eliberează căldură în timp ce îngheață, iar căldura încălzește gheața mai rece din jur. Gheţarul Taylor este acum cel mai rece gheţar cunoscut care are apă curgătoare. Se estimează că lichidul sângeriu, brun, bogat în fier, a fost prins în gheţar cu cel puțin un milion de ani în urmă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock