Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Inversiunea polilor magnetici a Pământului…un fenomen inteligent?

351

campuri-magneticeOamenii de ştiinţă credeau până de curând că inversarea polilor magnetici ai Pământului are loc la întâmplare. Cu toate acestea, o echipă de fizicieni italieni a studiat mai atent la proprietăţile statistice ale apariţiei acestor inversiuni în timp şi au descoperit că nu sunt întâmplătoare, ci seamănă cu statistica cutremurelor.

În timpul unei inversiuni a polarităţii, polul nord magnetic al Pământului devine polul sud, şi invers. În timpul ultimilor 160 de milioane de ani au avut loc sute de asemenea inversări, ultima acum 780 000 de ani. O inversare completă durează câteva mii de ani şi are consecinţe îngrijorătoare care includ punerea în dificultate a păsărilor migratoare sau a altor animale (precum rechinii) şi posibila expunere a Pământului la razele cosmice. Razele cosmice sunt în mod normal respinse de câmpul magnetic al Pământului, însă în timpul inversării, la un moment
dat, câmpul magnetic devine zero.

Oamenii de ştiinţă înţeleg foarte puţin în ce constă efectiv mecanismul cauzal din spatele acestor inversări şi până de curând ideea cea mai răspândită era că au loc la întâmplare. Cu toate acestea, Vincenzo Carbone şi colegii săi de la Universitatea Calabria au descoperit că secvenţa de inversări ale polarităţii nu este descrisă de o distribuţie de probabilitate Poisson, specifică proceselor aleatoare, ci de o distribuţie Levy – o distribuţie de probabilitate care caracterizează prezenţa unor efecte de “memorie”. Cu alte cuvinte, inversările de polaritate nu sunt independente unele de celelalte, ci sunt corelate.

Un membru al echipei, Fabio Lepreti, explică: “Rezultatul înseamnă că inversările de polaritate nu sunt evenimente întâmplătoare independente unele de altele. Dimpotrivă, există un anumit grad de memorie în cadrul proceselor magnetice care dau naştere acestor inversări.”

Asemenea distribuţii Levy descriu fenomenele critice precum cutremurele sau fluctuaţiile bursei. Cercetătorii au obţinut informaţiile despre când anume au avut loc inversiunile analizând diferite seturi de date paleomagnetice (obţinute după urmele lăsate de inversări în roci).

Această descoperire adaugă fenomenul inversiunii polarităţii geomagnetice la clasa tot mai largă a fenomenelor haotice – fenomene care nu sunt aleatoare, însă par să fie deoarece mecanismul lor intern cauzal este foarte sensibil la mici variaţii. Asemenea fenomene sunt de obicei guvernate de reguli foarte simple, care atunci când sunt reiterate pot da naştere unui comportament complex şi impredictibil. Provocarea este să găseşti care sunt aceste reguli simple. În acest caz, aceste reguli ar putea să indice care sunt mecanismele fizice care declanşează inversiunea polilor magnetici.

“Sperăm ca munca noastră va servi ca un punct de referinţă util pentru modelele care încearcă să descrie fenomenul inversiunii polilor”, a spus Lepreti.

Orgoni Crystal