Un nor gigantic de gaze – norul lui Smith – se îndreaptă spre Pământ cu viteza de 1.125.000 km/h! Când va avea loc impactul?


norul lui SmithAstronomii de la telescopul spațial Hubble urmăresc un nor invizibil de gaz de hidrogen care se îndreaptă spre Pământ, având imensa viteză de 1.125.000 de km/h! Deși există o mulţime de nori de gaz în galaxia noastră, „Norul Smith”, aşa cum este el denumit, este unic, deoarece astronomii cunosc unde se îndreaptă el… spre Pământ. Trebuie să ne îngrijorăm şi să începem evacuarea? Încă nu…

Denumit aşa după studentul în astronomie Gail Smith, cel care a detectat unde radio emise de nor, în anii ’60, oamenii de știință de la Hubble au observat că, cel mai probabil, norul a fost evacuat din Calea Lactee în urmă cu 70 de milioane de ani.

Andrew Fox, şeful echipei de cercetători de la Space Telescope Science Institute din Baltimore (SUA) a explicat într-un comunicat de presă următoarele: „Norul este un exemplu al modului în care galaxia se schimbă în timp. Ne spune faptul că galaxia Calea Lactee este un loc foarte activ, în care gazul poate fi aruncat printr-o parte a discului și apoi să se întoarcă înapoi prin altă parte”.

Norul de gaz are forma unei comete și se estimează a fi de 11.000 de ani-lumină lungime și 2.500 de ani-lumină diametru. Compoziția sa chimică a fost determinată folosind spectograful telescopului Hubble, care măsoară cantitatea de lumină care se filtrează prin nor. Astfel, s-a determinat faptul că norul este bogat în sulf, la fel cum este discul exterior al Căii Lactee, o regiune de aproximativ 40.000 de ani-lumină de centrul galaxiei, fiind situat la aproximativ 15.000 de ani-lumină distaţă faţă de sistemul nostru solar. La începuturi, norul se afla în interiorul Căii Lactee, iar acum se întoarce acasă!

Atunci când norul de gaz gigant se va întoarce spre sistemul nostru solar, aceasta poate să ducă la o explozie masivă de formare a stelelor, creând cel puţin două milioane de sori. Nu este nevoie să vă faceți griji. Coliziunea este de așteptat să apară în 30 de milioane de ani.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock