Ultimul şi cel mai nou telescop NASA pentru descoperirea planetelor noi (telescopul Kepler) a găsit două noi obiecte cereşti misterioase, care sunt prea calde pentru a fi planete şi prea mici pentru a fi stele. Cele două obiecte se învârt în jurul unor stele, dar sunt cu câteva mii de grade mai fierbinţi decât acestea. Comparativ cu planetele din sistemul nostru solar, aceste obiecte misterioase sunt mult mai mari.
„Universul nostru ne prezintă lucruri din ce în ce mai ciudate, mai ciudate decât imaginaţia noastră o poate produce”, a declarat Jon Morse, şeful Departamentului de astrofizică de la NASA.
Întrucât noile descoperiri nu se potrivesc deloc cu vreo definiţie clasică a obiectelor astronomice, ele vor purta numele provizoriu de „stele companioane fierbinţi”. De ce li se spune „fierbinţi”? Pentru că temperatura dela suprafaţa lor este de aproximativ 14.000 grade Celsius, temperatură suficientă pentru a topi fierul, de exemplu.
Sunt două teorii privind aceste două obiecte cereşti misterioase:
1) Planete nou născute. Cercetătorul NASA John Rowe consideră că ele ar putea fi planete nou născute, întrucât noile planete au temperaturi extrem de mari la suprafaţa sa.
2) Stele pitice albe. Ronald Gilliland de la Institutul American de Ştiinţă a Spaţiului consideră că obiectele ar putea fi stele pitice albe care sunt pe punctul de a muri.
Scopul principal al telescopului Kepler este acela de a determina cât de obişnuită este existenţa unor planete ca Pământul în întregul Univers. Pentru aceasta este scanat o mică parte din cerul nopţii, cam aproximativ 150.000 de stele, pentru a se descoperi eventuale planete. În doar 6 săptămâni de la lansarea proiectului (martie 2009), telescopul a descoperit 5 planete confirmate, şi sunt alte câteva sute ce au nevoie de confirmare. Cele 5 planete descoperite până acum sunt mult mai mari decât Pământul, mult mai aproape de stelele lor decât se află Pământul faţă de Soare, şi astfel ar fi inadecvate unor eventuale prezenţe a vieţii.