NASA va lansa un telescop monstruos în infraroşu, pentru a descoperi enigmele Universului, inclusiv materia întunecată şi energia întunecată! E de 100 de ori mai puternic decât actualul telescop Hubble!


WFirstÎntr-o nouă încercare în a afla secretele Universului, NASA a anunțat că va construi un nou telescop spaţial, care poate vedea de 100 de ori mai mult decât actualul telescopul spațial Hubble. Denumit WFIRST – Wide Field Infrared Survey Telescope – aceasta îi va ajuta pe cercetători să dezlege secretele energiei întunecate, a materiei întunecate și pentru a explora evoluția Universului.

Programat pentru a fi lansat la mijlocul anilor 2020, acest nou telescop „monstruos” va descoperi noi lumi în afara sistemului nostru solar şi va căuta lumi care ar putea fi potrivite pentru viață. WFIRST este cel mai mare proiect NASA după telescopul spaţial James Webb, care va fi lansat în spaţiu în 2018.

„WFIRST are potențialul de a ne deschide ochii la minunile Universului, în acelaşi mod în care a făcut-o şi Hubble”, a declarat John Grünsfeld, şeful Direcției de Misiuni Ştiinţifice NASA. „Această misiune unică va combina capacitatea de a descoperi și de a caracteriza planetele dincolo de propriul nostru sistem solar cu senzitivitatea și optica, pentru a explora adânc în Univers, cu scopul de a descoperi misterele energiei întunecate și materiei întunecate”, a explicat oficialul NASA.

WFIRST va cerceta mari regiuni ale cerului, în lumina infraroşie, pentru a răspunde la întrebări fundamentale despre structura și evoluția Universului și pentru a extinde cunoștințele noastre despre planetele din afara sistemului nostru solar, cunoscute sub numele de exoplanete. Telescopul spaţial va avea un instrument de coronografie, conceput pentru a bloca strălucirea stelei analizate, dezvăluind astfel lumina slabă a planetelor care orbitează stelele respective. Prin blocarea luminei stelei, se vor permite măsurători detaliate ale compoziției chimice a atmosferei planetare, detreminându-se astfel semnele chimice ale mediilor potrivite pentru viață.

Telescopul va putea monitoriza luminozitatea a milioane de stele din regiunea centrală aglomerată a galaxiei noastre şi va putea măsura distanțele a mii de supernove. De asemenea, WFIRST poate măsura cu precizie formele, pozițiile și distanțele a milioane de galaxii pentru a urmări distribuția și creșterea structurilor cosmice, inclusiv clusterele de galaxii și materia întunecată însoţită.

Sursa: India Today


Lasă un comentariu