Toată lumea a auzit despre continentul dispărut al Atlantidei, care se crede că s-a pierdut pe fundul oceanului, ca urmare a schimbării scoarţei terestre (aceasta este teoria cea mai populară la ora actuală). Dar există o mulțime de alte civilizații de-a lungul istoriei despre care știm că au existat, dar nu știm exact de ce au dispărut.
Iată câteva civilizații antice din întreaga lume care au dispărut în mod misterios. Printre ele, numărăm şi civilizaţia Cucuteni (din zona Iaşiului, România), cea mai veche civilizaţie europeană.
Oamenii din Clovis (12.000 – 13.200 î.Hr.)
Cultura Clovis este o cultură paleo-indiană preistorică, numită aşa pentru că uneltele de piatră, găsite în anii 20-30, se află în strânsă legătură cu fauna din Pleistocen, de lângă localitatea Clovis (New Mexico, SUA). Oamenii Clovis erau mari creatori de unelte, în special de suliţe. Ei au trăit de-a lungul mai multor regiuni actuale din SUA, Mexic şi America Centrală, fiind înaintaşii populaţiilor indigene de pe continentul american.
Aproximativ cu 10.500 de ani în urmă, oamenii Clovis dispar brusc. Nimeni nu știe sigur de ce au dispărut. Se presupune că de vină ar fi fost schimbările climatice de atunci.
Picţii
Până în prezent, aproape nimic nu a supraviețuit culturii misterioase a Picţilor. Romanii sunt cei care i-au menționat prima dată pe Picţi, care înseamnă “oameni pictaţi”, probabil datorită tatuajelor lor distinctive folosite. Cu toate acestea, se ştie foarte puţin despre Picţi, iar o mare parte din ceea ce știu istoricii despre istoria timpurie a Picţilor provine din povestirile scriitorilor romani, cum ar fi Eumenius. Ei au trăit în nordul Scoției; deși nu sunt la fel de vechi ca oamenii Clovis, încă nu se știe exact ce s-a întâmplat cu Picţii şi de ce ei au dispărut.
Cucuteni-Trypillia
Prima mare civilizație a Europei, cultura Cucuteni-Trypillia acoperea o zonă întinsă din Ucraina și România de azi, în jurul anilor 3500-4000 î.Hr. Oamenii din această civilizaţie au construit unele dintre cele mai mari așezări din Europa neolitică. Unele orașe ar fi putut avea până la 46.000 de persoane.
Această civilizaţie nu avea o elită politică și nici stratificare socială. Ceea ce este cu adevărat ciudat în legătură cu ea era faptul că la fiecare 60-80 de ani îşi ardea orașele și apoi le reconstruiau. Nu se ştie de ce a dispărut brusc, însă unele teorii spun că ar fi vorba de invazii ale unor altor popoare.
Civilizaţia Sanxingdui
Apărută în jurul anului 12.000 î.Hr., această cultură chineză s-a remarcat prin uluitoarea capacitate de prelucrare a metalelor.
În 1929, un țăran din provincia Sichuan, situată în vestul Chinei, a descoperit artefacte de jad și piatră în timp ce repara un șanț de canalizare. Aceste artefacte aparţineau civilizaţiei Sanxingdui. Printre ele se regăseşte şi o gigantică sculptură umană de bronz, de 2,4 metri înălţime, care dovedeşte existenţa unor abilităţi incredibile.
Această civilizaţie a dispărut brusc în jurul anului 3.000 î.Hr., fără a se cunoaşte cauza.
Acestea sunt doar câteva exemple de civilizații care au dispărut brusc de-a lungul istoriei. Oare ce s-a întâmplat cu ele?