Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Mucius Scaevola, soldatul care şi-a ars mâna pentru a salva Roma

411

muciusCând regele etrusc Porsena a atacat Roma, romanii, care nu erau prea pregătiţi din punct de vedere militar, s-au gândit că modalitatea cea mai simplă de a respinge atacul e să-l omoare pe atacator. Aşa că l-au trimis pe un tip, Mucius Gaius, să îl asasineze pe regele etrusc. Mucius s-a strecurat într-o noapte în tabăra etruscă şi din greşeală a omorât pe altcineva.

Porsena, furios, a ordonat uciderea lui Mucius. În timp ce-şi aştepta pedeapsa acesta a fost văzut de gardieni cum îşi ţinea cu nonşalanţă mâna dreaptă deasupra focului de tabără, lăsând-o să ardă. Intrigaţi de comportamentul lui Mucius s-au adresat lui Porsena care l-a luat la rost pe prizonier. “De ce îţi arzi mâna? Nu te doare?” La care Mucius i-ar fi răspuns: “Îmi ard dreapta pentru că te-a ratat. Sper ca următorul roman să nu mai greşească aşa cum am greşit eu.” Înspăimântat la vederea tăriei de caracter a acestui soldat roman, Porsena l-a întrebat: “Şi mai sunt mulţi ‘asasini’ care se pregătesc să mă omoare?” Răspunsul lui Mucius a fost: “E o listă cu vreo 300. Eu eram primul.

Porsena a dat ordin imediat ca Mucius să fie eliberat şi trimis înapoi la Roma şi chiar în acea noapte a ridicat asediul, gândindu-se că dacă pe urmele lui mai sunt alţi 300 de asemenea soldaţi romani, cu siguranţă unuia îi va reuşi misiunea. Mucius a devenit un erou legendar al Romei antice şi a fost supranumit ulterior “Scaevola”, adică “Stângaciul” – fiindcă rămăsese beteag de dreapta.

Orgoni Crystal