Enigma morţii filozofului Pico della Mirandola a fost dezvăluită


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

După 500 de ani, una dintre cele mai pasionante crime ale Renaşterii Italiene a fost elucidată de către experţii patologi. Îmbolnăvirea şi moartea subită a lui Giovanni Pico della Mirandola, misticul filozof de la curtea lui Lorenzo de Medici, au ridicat semne de întrebare încă din 1494, când s-a stins la doar 31 de ani. Deşi cu trecerea anilor faima sa s-a mai stins, Pico era o figură celebra la curtea Medici.

Della Mirandola a devenit faimos când, la vârsta de 23 de ani, şi-a publicat cele 900 de teze asupra tuturor temelor filosofice şi teologice posibile din acel timp, adunate sub titlul „Conclusiones philosophicae, cabalisticae et theologicae”. Introducerea acestei lucrări, „Oratio de dignitate hominis” a fost considerată a fi „manifestul Renaşterii”. La dezbaterea acestor teze ar fi vrut să invite la Roma pe toţi învăţaţii Europei. Papa Inocenţiu al VIII-lea a declarat însă 13 din aceste 900 de teze drept eretice şi întâlnirea programată este interzisă.

În orice caz, Pico a murit la 31 de ani, la doi ani după Lorenzo de Medici. Prietenul (după spusele unora chiar iubitul său) Antonio Ambrosini, cunoscut sub numele de Poliziano, a murit în acelaşi an, la o distanţă de câteva săptămâni.
În vara anului 2007, o echipă de cercetători de la universităţile Bologna, Pisa şi Lecce au exhumat cele două corpuri şi le-au supus la o serie de teste amănunţite. Oamenii de ştiinţă au utilizat tehnologia biomoleculară, precum şi diverse dispozitive performante de scanare, precum şi analize ale ADN-ului pentru a încerca să descopere cauza morţii filozofului. Nu demult, echipa de cercetători a concluzionat că ambii bărbaţii au fost otrăviţi cu arsenic pentru că oasele acestora conţineau o cantitate semnificativă din respectivă otravă. S-au mai descoperit, de asemenea, în rămăşiţele celor doi şi cantităţi mari de mercur. Silvano Vinceti, şeful comitetului naţional de cultură, cel care a aprobat exhumările, este de părere că ucigaşii provin din cercul apropiaţilor lui Pico.

Imediat ce a ajuns la Florenţa în 1486, filozoful a devenit un favorit al lui Lorenzo de Medici, care a fost fermecat de Mirandola, filozoful fiind un adept al lui Platon, deşi era influenţat de misticismul oriental. Pico era faimos, de asemenea, pentru memoria sa incredibilă, precum şi pentru faptul că vorbea fluent greacă, ebraică, aramaică şi arabă.
Însă se pare că prietenia apropiată cu Girolamo Savonarola, fanaticul călugăr dominican, i-au adus duşmănia fiului protectorului său Lorenzo, Piero de Medici. Acum, oamenii de ştiinţă sunt de părere că Piero este cel care ar fi ordonat uciderea lui Pico. Savonarola, care fusese invitat la Florenţa de către Mirandola, a predicat în numeroase rânduri împotriva celor din familia Medici, cerând florentinilor să respingă excesele Renaşterii. Atunci, lucrări semnate de Botticelli şi Michelangelo au fost arse în timpul a ceea ce s-a numit „Rugul vanităţilor” din 1497, când adepţii călugărilor au pus pe foc în Piazza della Signora obiecte de mobilă de lux, oglinzi, cărţi păgâne şi sculpturi „imorale”.

„Rezultatele analizelor noastre combinate cu documentele istorice care recent au fost scoase la iveală, relevă faptul că Piero mai mult ca sigur a fost victima unui asasinat la comandă”, a declarat Vinceti. În orice caz, acesta a mai adăugat ca executantul, „cel care i-a administrat otrava, a fost probabil Cristoforo da Calamaggiore, secretarul lui Pico. De fapt, da Calamaggiore a admis ulterior că i-ar fi dat lui Pico medicamente, pentru că era bolnav„. Examinarea rămăşiţelor lui Pico della Mirandola (care a fost înmormântat din nou la Biserica St. Mark) a relevat faptul că acesta avea 1,80 metri şi că era corpolent, ceea ce contrazice portretele vremii. De asemenea, Pico della Mirandola avea un craniu mai mare decât majoritatea contemporanilor săi. Pe de altă parte, Poliziano avea doar 1,50 m.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock