Celebra statuie „Lupoaica, cu Romulus şi Remus” n-a fost realizată pe timpul romanilor


romulus_remusStatuia Lupa Capitolina nu a fost realizată în antichitate aşa cum ştie toată lumea, ci cu 1.000 de ani mai târziu. O echipă de istorici a negat informaţiile care spuneau că statuia Lupa Capitolina, care o prezintă pe lupoaica alăptându-i pe Romulus şi Remus, este relizata în Roma Antică. Unul dintre simbolurile Romei, statuia, asemănata ca importanţă cu Colosseum sau Columna lui Traian, nu datează din perioada Imperiului Roman, ci din secolul XIII, mai exact cu peste 1.000 de ani mai târziu, scrie The Independent.

Odată cu evoluţia tehnologică, acest simbol al Romei a început să fie ameninţat de spectrul demitizării. Printre cei care au avut de suferit sunt chiar Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei. Cele două statui ale pruncilor, care sunt alăptaţi de o lupoaică, au fost realizate într-un stil diferit faţă de statuia lupoaicei, ajungându-se la concluzia ca aceştia au fost adăugaţi spre sfârşitul secolului XV. Francesco Rutelli, fost ministru italian al culturii, a anunţat, anul trecut în noiembrie, descoperirea peşterii în care Romulus şi Remus au fost alăptaţi de lupoaică. Dar nu a trecut mult timp, şi oamenii de ştiinţă au infirmat această descoperire.

Legenda spune că gemenii Romulus şi Remus au fost concepuţi în urma unei legături dintre zeul Marte, zeul războiului, şi o vestală virgină, Rhea Silvia. Cei doi prunci urma să fie ucişi. Slujitorul, căruia i s-a cerut să-i ucidă pe micuţi, a avut milă şi i-a lăsat să plutească într-un coş pe râul Tibru. Romulus şi Remus au fost salvaţi şi alăptaţi de o lupoaică, simbol al zeului Marte, care i-a crescut ca pe proprii ei pui. După ani de zile, Romulus îşi ucide fratele şi intemeieza oraşul care îi poartă numele, Roma. Cicero a scris în lucrările sale ca statuia lupoaicei şi a celor doi prunci a fost lovită de fulger în Roma, în anul 65 î.Hr, acesta fiind motivul deteriorării uneia dintre labele lupoaicei. Însă, oamenii de ştiinţă au început să-şi pună întrebări legate de vârsta grupului statuar Lupa Capitolina, încă din secolul XVIII. Cercetătorii au ajuns atunci la concluzia că statuia lupoaicei, fără cei doi gemeni, despre care se ştia că au fost adăugaţi în secolul XV d.Hr, ar fi fost realizată în secolul V î.Hr.

Dar şi această concluzie este greşită. Anna Maria Carruba, unul dintre cercetătorii care au făcut această descoperire, a precizat că statuia din bronz a lupoaicei a fost realizată printr-o tehnică ce permite turnarea dintr-o singură bucată, prin folosirea unui mulaj din ceară, tehnica ce nu era cunoscută în Roma Antică. Deteriorarea labei lupoaicei, susţine aceasta, este rezultatul unei greşeli în procesul de turnare a bronzului în mulaj. Astfel, statuia din bronz a lupoaicei nu este rezultatul muncii meşterilor etrusci din antichitate, ci a meşterilor în turnarea metalelor din Evul Mediu.
Aceste concluzii nu sunt încă foarte certe. Pentru a pune punct acestor controverse , statuia lupoaicei a fost supusă unui examen de datare cu carbon. Acest test a avut loc încă din februarie 2007, însă rezultatele au fost ţinute secrete. În luna august 2007, adevărul a început să iasă la lumină, iar confirmarea faptului că statuia din bronz a lupoaicei de pe dealul Capitolului a fost realizată cu aproximativ 1.000 de ani mai târziu a fost adusă la cunoştinţă abia acum, de unul din cercetători.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO