Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Actorul Claudiu Bleonţ făcea freestyle acum 35 de ani! Primul rap românesc, apărut în filmul “Pas în doi”, din 1985!

392
blank
Imagine: captura YouTube

Zilele trecute, postul de televiziune Cinemaraton difuza filmul lui Dan Piţa “Pas în doi”, realizat în anul 1985, deci pe timpul comunismului. Un film destul de curajos şi de progresist pentru acele vremuri, pentru că eroul principal (Mihai – interpretat magistral de actorul Claudiu Bleonţ) era un “loverboy” care iubea deodată două femei.

Dar, cel mai interesant în film îl reprezintă o secvenţă de câteva minute, filmată în discotecă, în care apare primul “rap românesc” (freestyle), aşa cum puteţi vedea în videoclipul YouTube de la finalul articolului. E vorba de un remix îndrăzneţ după melodia “Frumoasă vecina noastră” a cântăreţului de muzică populară Tiberiu Ceia. Remix-ul conţine elemente de freestyle rap, ceva nou în lume în anii ’80 şi, probabil, premieră absolută în România comunistă din 1985. Sound-ul este grozav, iar remix-ul este, în general, “bestial”, ca să zic aşa.

Remix-ul a fost realizat de compozitorul Adrian Enescu, din păcate decedat în 2016. El a fost audient al facultății de muzică electronică a Universității Stanford – California (1985/1986); poate de acolo a fost influenţat. DJ-ul din film imita stilul formaţiei Yello, o formaţie elveţiană de muzică electronică, celebră în anii ’80, în special prin single-ul “Oh Yeah” din 1985.

Şi încă o chestie: freza şi ochelarii lui Claudiu Bleonţ din filmul din 1985 seamănă mai degrabă cu cea a unui “loverboy” din anii ‘2000 decât din anii ’80. Când mă uit la filmul lui Dan Piţa “Pas în doi”, am impresia că a fost făcut în viitor…

blank
Imagine: captura YouTube

 

Orgoni Crystal