Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Picasso a ales să poarte numele de familie al mamei sale

73
blank
Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Pablo Picasso (Malaga, Spania, 1881 – Mougius, Franţa, 1973), pictor spaniol de faimă mondială, a început să se semneze cu numele de familie al mamei sale, Maria Picasso y López (de origine italiană) în 1901.

Se bucura deja de primele succese artistice şi, sfătuit şi de amicii săi, s-a decis să folosească numele de familie Picasso ca nume în artă, fiind mai original ca Ruiz, care era numele de familie al tatălui.

În această alegere s-a văzut şi puternică legătură cu mama sa, cu care pare să fi semănat mult, mai ales în privinţa caracterului. Dar şi un fel de pizmă în relaţia cu tatăl său.

Tatăl lui Pablo, José Ruiz Blasco, predă la Şcoala de Arte şi Meserii din Malaga şi avea ca hobby pictura. Ambiţiile sale s-au năruit şi astfel şi-a pus în fiul său toate aşteptările proprii. El a încurajat aptitudinile artistice ale lui Pablo, care şi-a arătat destul de timpuriu înzestrarea pentru desen şi pictura, până la a se spune, după cum se povesteşte, ca primul cuvânt pe care l-a rostit nu a fost “mama”, ci “piz”, de la “lapiz”, adică creion.

Orgoni Crystal