Secretul „omuleţului Gopo” şi moartea stupidă a marelui artist Ion Popescu-Gopo


Aţi auzit vreodată de „omuleţul lui Gopo”? Creatorul a nenumărate filme de desene animate în care personajul principal era „omulețul lui Gopo” a fost nimeni altul decât Ion Popescu-Gopo, un mare artist plastic român, dar şi actor, scenarist și regizor de film. Ion Popescu-Gopo a câștigat câteva premii naționale și internaționale, cel mai important fiind cel din 1957, când a primit premiul „Palme d’Or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (Franța). Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu.

Faţa omuleţului lui Gopo e compusă dintr-un joc de cifre: „10=11”. Odata scrise aceste cifre, formula trebuie împrejmuită cu un oval. Dacă întorci foaia spre stânga sau dacă apleci capul spre stânga, privind cifrele dintr-un alt unghi, pe hârtie apare chipul omuleţului. „1” este gura, „0” este nasul, semnul „=” schiţeaza ochii, iar „11” formeaza cele doua cute ale frunţii lui etern neîncrezătoare.

Din păcate Ion Popescu-Gopo nu a prins şi libertatea de după comunism, pentru că a murit pe 29 noiembrie 1989, la vârsta de 66 de ani. În acea zi ninsese mult, iar una dintre cele două maşini ale lui Gopo rămăsese pe trotuar. A vrut s-o bage în curte, ajutat de fratele şi de nepotul său, însă, în timp ce împingea la maşină, Gopo a căzut. Fratele şi nepotul au crezut că acesta a căzut, însă marele artist făcuse un infarct şi a murit fulgerător…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO