Vor dezvălui razele cosmice secretele piramidelor? O nouă tehnologie revoluţionară


O echipă de cercetători intenționează să folosească razele cosmice pentru a privi mai adânc în Marea Piramidă a Egiptului. Denumit tomografie cu muoni, acest proces de detectare a particulelor de înaltă energie a dezvăluit o cameră nedescoperită anterior în interiorul piramidei în 2017.

Marea Piramidă de la Giza este ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice. În timp ce majoritatea cercetătorilor sunt de acord că monumentul de piatră a fost conceput ca mormânt pentru faraonul Khufu (cunoscut și sub numele de Keops), care a domnit în jurul anului 2500 î.Hr., încă nu există un consens cu privire la modul în care a fost construită. Instrumentele convenționale de scanare, cum ar fi razele X și radarul care pătrunde la sol, nu pot privi suficient de adânc în structurile dense de piatră pentru a ne oferi răspunsuri. Și explorarea directă (săparea) este exclusă.

În 1969, o nouă abordare care utilizează puterea de penetrare profundă a particulelor de înaltă energie cauzate de razele cosmice părea a fi o tehnică promiţătoare. Apoi, în 2017, un efort cunoscut sub numele de ScanPyramids a folosit aceeași tehnică pentru a examina Marea Piramidă, dezvăluind chiar un „vid” necunoscut anterior în interiorul piramidei. Acum, un alt efort de scanare a Marii Piramide folosind aceeași tehnică este în desfășurare, doar că de această dată echipamentul de detectare este extrem de mobil și de până la 100 de ori mai puternic.

„A trecut o jumătate de secol de când Luiz Alvarez și echipa sa au folosit imagistica cu raze cosmice cu muoni pentru a căuta camere ascunse în Piramida Khafres”, explică un nou studiu. „Progresele în instrumentarea pentru fizica energiei înalte (HEP) au permis o nouă tehnică, ScanPyramids, să facă noi descoperiri importante la Marea Piramidă, utilizând aceeași tehnică de bază pe care a folosit-o echipa Alvarez, dar utilizând acum instrumente moderne”.

Această tehnică implică detectarea unui tip de particule subatomice cunoscut sub numele de muon, care este creat atunci când razele cosmice intră în atmosfera Pământului. Odată creați, muonii durează doar o fracțiune de secundă. Din fericire pentru cercetători, muonii produși de razele cosmice se mișcă aproape cu viteza luminii. Drept urmare, un număr mare de muoni se lovesc și chiar trec prin Pământ. Urmărind acești muoni în descompunere pe măsură ce trec prin piatra Marii Piramide, cercetătorii pot privi mai adânc în interiorul structurii decât oricând.

În studiul ştiinţific se explică: „Folosirea unor telescoape foarte mari cu muoni, plasate în afara structurii, în cazul nostru, Marea Piramidă a lui Khufu de pe platoul Giza, poate produce imagini cu rezoluție mult mai mare datorită numărului mare de muoni detectați. În plus, prin deplasarea telescoapelor în jurul bazei piramidei, reconstrucția imaginii tomografice adevărate poate fi efectuată pentru prima dată.”

Astfel, se intenționează lansarea unui sistem de telescoape cu muoni, care să aibă o sensibilitate de până la 100 de ori mai mare decât echipamentul care a fost folosit recent la Marea Piramidă, și care va produce, pentru prima dată, o imagine tomografică adevărată a unei structuri atât de mari. Această scanare ar trebui să poată identifica variații structurale ușoare, nedetectabile anterior, și „discontinuități” care oferă mai multe informații despre tehnicile de construcție utilizate.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „Tomographic Muon Imaging of the Great Pyramid of Giza” / arxiv.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO