Ce înseamnă să ai o replică genială! Poţi fi salvat de la moarte, chiar şi de la ghilotinare…


Alphonse-Louis-Dieudonne Martainville, s-a născut pe atras lui Martainville arestarea, dar şi achitarea de către Tribunalul revoluţionar, în faţa căruia a compărut la 2 martie 1794.

– Alphonse-Louis-Dieudonne de Martainville? l-a întrebat Coffinhal.
– Pardon, cetăţene preşedinte, Martainville şi-atât!
–  Vrei să-ţi ascunzi rangul, se răsti Coffinhal. Eşti aristocrat, trebuie să te numeşti de Martainville.
Martainville şi-atât, nu se lăsă acuzatul. Mă aflu aici ca să fiu scurtat, nu lungit! Replica sa celebră în franceză a fost următoarea: „Je suis ici pour être raccourci et non pour être allongé !”

Iar Coffinhal ar fi pus punct: “Să fie eliberat!” (“Qu’on l’elargisse!”). Martainville a murit treizeci şi şase de ani mai târziu.

Ce bine e să fii ager şi să-ţi găseşti la timp cuvintele potrivite…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock