Pitagora, marele filozof grec care a murit în flăcări

7.749 vizualizari

pitagoraPrima descriere asupra operei lui Pitagora şi a şcolii sale de la Cronota (Italia de sud) apare abia la 130 de ani de la moartea sa, astfel încât a fost pusă la îndoială însăşi existenţa lui. Dar, dacă nu ar fi trăit, cum s-ar fi transmis tabla înmulţirii al lui Pitagora şi teorema de geometrie numită a lui Pitagora, care stabileşte relaţia dintre ipotenuză şi cele 2 catete ale unui triunghi dreptunghic?

Pitagora a fost totuşi mai mult un filozof mistic decât un matematician. Discipolii săi, pitagoreii , au spus că „numărul este stăpânul universului”. Pitagora şi pitagoreii, care au activat până la jumătatea a doua a secolului al VI-lea î.Hr., au pus problema studiului cantitativ al naturii, au început teoria numerelor la eleni, au făcut studiul matematic al muzicii şi al acusticii. Pe lângă descoperiri geometrice, pitagoreii au arătat că Pământul este un glob, au avut teorii imedicale proprii etc. Ei considerau ca numerele sunt esenţa adevărată a lucrurilor.

După o legendă, Pitagora ar fi murit în flăcările şcolii sale de la Crotona, scoală incendiată de fanatici religioşi, duşmani ai învăţăturii pitagoreice.