Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

“Coliba unchiului Tom”, cea mai vândută carte din lume după Biblie

168

coliba-unchiului-tom„Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe a apărut prima oară sub formă de foileton, începând cu 5 iunie 1851, timp de 40 de săptămâni, în periodicul aboliţionist „National Era”. Popularitatea imensă a poveştilor l-a determinat pe editorul John Jewett să-i propună scriitoarei Harriet Beecher Stowe să transforme acest serial într-o carte. Romanul a apărut pe 20 martie 1852.

A fost tipărit în nenumărate tiraje, incluzând şi o ediţie de lux, publicată în anul 1853, cu 117 ilustraţii realizate de artistul Hammatt Billings. În primul an, s-au vândut 300.000 de exemplare, în SUA. „Coliba unchiului Tom” a devenit în scurt timp cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea şi cea mai vândută carte din lume, după Biblie. Mulţi istorici au spus că această carte a avut un impact extraordinar în declanşarea Războiului Civil, care s-a încheiat cu abolirea sclaviei în America.

Mare parte din carte a fost concepută la Brunswick, Maine, unde soţul autoarei, Calvin Ellis Stowe, preda la Colegiul Bowdoin. Stowe a recunoscut că ideea i-a venit după ce a citit autobiografia lui Josiah Henson, un sclav de culoare care a trăit şi a muncit pe o plantaţie de tutun din Maryland. Acesta şi-a căpătat libertatea în 1830, când s-a stabilit în Canada. Acolo şi-a scris memoriile, pe care şi le-a republicat după ce cartea lui Stowe a devenit bestseller, sub titlul „Memoriile unchiului Tom”. Coliba în care a locuit Henson cât timp a fost sclav încă există în Maryland, iar casa sa din Ontario a fost transformată în muzeu, din anul 1940.

Volumul „Coliba unchiului Tom” a fost tradus în aproape toate limbile globului, inclusiv în chineză sau amharic (limbă vorbită în Etiopia) şi a fost citit peste tot în lume. În afară de însemnătatea politică şi de impactul pe care l-a avut în societatea americană a secolului al XIX-lea, romanul a influenţat radical literatura americană şi a fost considerat un protest literar în general.

Orgoni Crystal