Sf. Valentin, sau cum a ajuns un sfânt patronul îndrăgostiţilor


sf-valentinÎn fiecare februarie, pe întreaga planetă, bomboane, flori şi daruri sunt schimbate între îndrăgostiţi, totul în numele Sf. Valentin. Dar cine este acest misterios sfânt pe care îl celebrăm în această zi? Istoria zilei de Sf. Valentin este înconjurată de mister. Dar ştim că luna februarie a fost din vechime luna dragostei. Aşa că.. cine a fost acest Sf. Valentin şi cum a fost el asociat cu ritualurile vechi ale dragostei?

O legendă povesteşte că Valentin era un preot care a trăit în secolul III în Roma. Când împăratul Claudius II a decis că bărbaţii neînsuraţi erau nişte soldaţi mult mai buni decât cei care aveau soţii şi familii, a scos în afara legii căsătoria bărbaţilor tineri, care erau astfel luaţi în armată. Valentine, înţelegând injustiţia acelui decret, l-a sfidat pe Claudius şi a continuat să celebreze căsătorii între tinerii îndrăgostiţi în secret. Când activitatea lui a fost descoperită, Claudius a ordonat să fie ucis.

Alte poveşti sugerează că Valentin ar fi fost ucis în timp ce încerca să ajute creştinii să scape din durele închisori romane, unde erau deseori bătuţi şi torturaţi.

Conform unei legende, Valentin a fost primul care a trimis o felicitare. În timp ce era în închisoare, se spune că s-a îndrăgostit de o tânără, care se pare pare că era fiica temnicerului şi care îl vizita în timpul întemniţării. Înainte de a muri, Valentin i-a scris feţei o scrisoare, în care a semnat “From your Valentine”, exprimare care se foloseşte şi astăzi.

Deşi adevărul din spatele legendei este pierdut în istorie, poveştile îl auroleaza ca un bărbat simpatic, eroic şi, mai ales, romantic. Nu este de mirare că în Evul Mediu, Valentin era unul dintre cei mai populari sfinţi în Anglia şi Franţa.

În timp ce unii cred că ziua Sf. Valentin este sărbătorita la mijlocul lunii februarie ca o comemorare a morţii lui Valentin, care probabil s-a întâmplat în jurul anului 270 d.C., alţii pretind că biserica creştină a decis să-l celebreze pe Valentin pentru a creştină sărbătoarea păgână Lupercalia. În Roma antică, februarie reprezenta începutul oficial al primăverii şi era considerat timpul purificării. Casele erau curăţate în mod ritualic, fiind măturate şi presărate cu sare şi grâu, şi erau aruncate vrăji benefice. Lupercalia, care începea pe 15 februarie, era o sărbătoare a fertilităţii dedicate lui Faunus, zeul roman al agriculturii, cât şi a lui Romulus şi Remus, fondatorii Romei.

Mai târziu, conform legendei, toate fetele tinere din oraş îşi puneau numele într-o urnă mare. Burlacii oraşului extrăgeau apoi câte un nume şi, împreună, deveneau un cuplu pentru un an. Aceste perechi deseori se căsătoreau. Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sf. Valentin în anul 498. „Loteria” romană a fost scoasă în afara legii de către crestinim.

În timpul evului mediu, se credea că 14 februarie era începutul sezonului de împerechere al păsărilor, iar în Franţa şi Anglia s-a adăugat imaginea de romantism acestei zile. Cea mai veche manifestare a dragostei romantice mai există încă într-un poem scris de către Charles, duce de Orleans, către soţia sa în timpul prizonieratului sau în Turnul Londrei, captura sa datorându-se bătăliei de la Agincourt.

Câţiva ani mai târziu, se crede că regele Henric V a angajat un scriitor numit John Lydgate să-i compună scrisoarea sa de dragoste Catherinei de Valois, fiica regelui Franţei.

În Marea Britanie, ziua Sf. Valentin începe să fie celebrata în secolul XVII. La mijlocul secolului XVIII, se obişnuia că prietenii şi iubiţii din toate clasele sociale să schimbe între ei mici atenţii, probe ale afecţiunii, sau biletele scrise de mână. Până la sfârşitul secolului, felicitările printate au început să înlocuiască bileţelele, datorită avântului luat de tipografie.

Felicitări gata făcute erau un mijloc uşor ca oamenii să-şi exprime sentimentele într-o perioadă în care exprimarea directă a acestora era descurajată. Felicitările poştale au contribuit de asemenea la creşterea popularităţii trimiterii de felicitări de ziua Sf. Valentin. Americanii au fost probabil primii care au început să facă schimb de felicitări create manual la începutul anilor 1700. În 1840, Esther A. Howland a început să vândă primele felicitări în serie.

Conform Greding Card Association, aproximativ un miliard de felicitări sunt trimise în fiecare an, făcând astfel din ziua Sf. Valentin cea de a doua mare sărbătoare a anului, după Crăciun. Aproximativ 85% dintre felicitări sunt cumpărate de către femei. În afară de Statele Unite, ziua Sf. Valentin este sărbătorită în Canada, Mexic, Marea Britanie, Franţa şi Australia. De curând şi România a început să înlocuiască Dragobetele cu ziua Sf. Valentin.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO